Introduktion
Avsnitt #0

Introduktion

Välkommen till Grundkurs i kristen tro. Sååå roligt att du valt att göra den här kursen. Vi tror och hoppas att det kommer bli en erfarenhet som du har med dig resten av livet. I det här avsnittet får du en introduktion i vad du kan förvänta dig av kursen, hur den går till och du får bra råd och tips för att göra mesta möjliga av den här resan. Då kör vi!

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:28
Hej och välkommen till grundkurs i kristen tro. Så roligt att du är med oss idag!

0:34
Nu äntligen är vi igång i.

0:35
Den.

0:36
Och det känns faktiskt helt fantastiskt och riktigt kul att du som lyssnar till det här har hittat hit och nu har vi ett intro avsnitt. Det här är ett avsnitt nummer noll som vi kallar det för just för att du ska få liksom en övergripande koll på vad. Men vad är? Vad är det för olika moment i kursen? Du kommer få information och information om allt du behöver veta, helt enkelt för att kunna komma igång. Vi kommer att presentera oss själva, vilka vi är. Vi kommer prata om varför vi har den här kursen, vem är kursen till för och vad kommer vi prata om och mycket annat också. Så det känns väldigt spännande faktiskt.

1:17
Men innan vi drar igång alla de här grejerna som blir lite av en introduktion så tänkte jag att det vore bra ändå att du och jag presenterade oss själva lite mer. När man ska presentera sig själv så finns det bara två olika kategorier av människor. Det finns dem som typ är som man ger lillfingret och så tar man hela armen och har en apell på 20 minuter. Och så finns det dem som bara säger sitt namn och hur gamla de är och så känner de sig nöjda. Jag tänker att vi tänkte jag ska fokusera lite på att vi presenterar själva utifrån den här kontexten och inte kring tron, liksom hur vi kom till tro, hur eller varför vi sitter här och gör det.

1:58
Inte göra 986. Det var den bästa dagen som världen skådat.

2:03
Den står.

2:04
Ovanför den nu.

2:06
Och då kan folk räkna ut hur gammal du är också. Men vill du berätta litegranna? Vem är du? Och berätta lite om liksom vad du tror på och hur det kom sig?

2:17
Absolut. Så vi tar den korta versionen för att göra definitivt de där som kan prata länge så jag ska anstränga mig.

2:23
Det var därför.

2:25
Inte så många.

2:26
Månader innan ja exakt när. Men Irene heter jag och jag och Helen är gifta. Om du inte visste om det innan så kan det vara intressant kanske att veta, Jag vet inte. Men Irene heter jag som sagt. Och så kan.

2:39
Man förvänta sig intriger i den här.

2:42
Nej, nej, det tror jag håller inte.

2:44
Det håller.

2:45
Inte.

2:47
Men Irene är som sagt var. Tredje gången heter jag och jag är uppvuxen i en kristen familj inom citationstecken. Skulle vilja säga kristen familj för att jag sa att jag var kristen, men jag hade ingen som helst aning om vad det innebar, vad de kristna trodde på. Jag hade aldrig öppnat mig i bibeln. Jag gick till kyrkan typ en gång om året vad jag kan minnas och det var ju mer typ en tradition att jag sa att jag var kristen än att jag faktiskt förstod vad det innebar. Så när jag var 16 15:16 år gammal så tog jag en konfirmation och a long story. Så visade sig i alla fall att jag inte ville gå den och sen så gick jag en annan för det med en kompis till kyrkan för.

3:31
Att du ville göra konfirmationen av helt fel anledningar.

3:34
Men det kan man definitivt säga.

3:35
Så är det inte så att vi inte reviderar historien utan.

3:39
Att jag fick.

3:40
Berättat precis som det var?

3:41
Ja, men jag ville gå dit för att det var najs häng och man fick massa gratis grejer och liksom det var schysst och hänga nånstans typ. Svenska kyrkan hade det och det tyckte jag var najs och jag och några kompisar tyckte det var en rolig idé, men jag var totalt ointresserade av andakterna av vem Jesus var liksom. Men hur som helst, för att kunna gå den här konfirmationen så behövde man döpa sitt slut och jag var inte döpt så då hade jag liksom en mission där att jag skulle se till och hitta nån kyrka som kunde döpa mig där.

4:09
Så också var.

4:11
Det.

4:12
Verkligen totalt ointresse för Gud. Så jag kom till kyrkan och gick där ett par gånger. Jag var totalt ointresserad och jag kom ihåg vid fjärde femte tillfället så började faktiskt lyssna på vad den personen sa och han pratade om Jesus på ett sätt som jag aldrig hört förut. Är det så att du kan ha en personlig relation till den här guden och att han älskar dig villkorslöst och han gav sitt liv för dig och för mig var det så att jag aldrig hört det här ens. Jag blev tagen och med min personlighet så kan jag sedan. Jag går all in på saker och ting så antingen är det hundra eller så är det ingenting. Och då sa jag lite sådär Gud, om du finns, då kommer jag markera här för jag tror inte på massa saker och jag tror inte på saker som jag inte kan känna, uppleva och se typ. Så på den vägen var det. Jag börjar tro på Jesus och sen efter det så har jag vart på en mycket spännande resa där jag fått vara med om helt riktigt coola saker. Så det har gått av mig.

5:03
Precis som jag har min.

5:04
Resa.

5:04
Jag tror att det gick fram till pastorn där och svor och sa att du ville och i samma mening sa att du vill döpa dig.

5:13
Jag var super exalterad eftersom det liksom det var de ord jag hade.

5:18
Och det är just det som är grejen, att det här är en resa, att man får komma precis som man är där jag står just nu. Det är där min resa börjar och ådra sig det bra. Amen. Jag heter Herman och är gift med den här människan som pratade precis och jag växte upp som muslim och har gått koranskola och liksom gjort alla de här grejerna och liksom fastat under ramadan. Alla de här sakerna. Men jag hade en ganska trasslig eller inte trasslig men jobbig uppväxt skulle jag vilja säga. Jag ska inte gå in i detalj på det. Men vår pappa lämnade oss. Jag var mobbad. Vi hade flyttat till en ny plats så hela min uppväxt var bara eländig liksom. Det var då så jag var mindre sen. Så när jag började gymnasiet så tog jag beslutet att jag ska jag. Jag ska sluta vara religiös som jag kallar det, och inte tro på Gud. För att mitt resonemang var att antingen den här guden som de pratade om, antingen så är han allsmäktig, men han är inte kärleksfull. Han bryr sig inte om mig för att han skulle kunna lösa mina problem och inte göra att jag mår dåligt. Men han gör inte det. Eller så är han kärleksfull och han bryr sig. Men han är inte allsmäktig så han vill hjälpa mig men han kan inte och oavsett vilket så vill jag inte tro på honom. Och förresten, han finns ändå inte. Ungefär så. Så lite grann. Men så i gymnasiet så träffade jag en tjej som faktiskt var kristen och vi började dejta och hon. Och när jag frågade och efter ett tag om vi kunde vara ihop så säger hon att nej det kan vi inte för du är muslim och jag är kristen och det kommer inte funka. Och jag minns hur jag blev ursinnig och arg och liksom knöt knytnäven och så tänkte jag men jag ska inte släppa det här utan precis som jag lyckades lämna min tro så ska jag nu hjälpa henne att lämna sin tro och hitta sanningen att det här var bara fejk alltihopa.

Så jag började följa med henne till kyrkan, började luska lite och det som hände då istället var att vid tredje tillfället som jag följde med till kyrkan så fick jag ett jättestarkt Guds möte. Som sagt, jag går inte in så mycket detaljer på exakt vad det var som hände, men i kyrkorummet där jag satt. Jag hade klivit fram för att få något som kallas för förbönen så att man kunde be för mig. Så där skakar hela kroppen och jag börjar gråta och i ett enda ögonblick så bara var jag 100 % säker på att det de kristna sa det var sant. Jag visste inte vad de sa, visste inget om Jesus. Jag hade aldrig läst bibeln för att det är haram och röra bibeln, liksom inom islam och tabu. Och sen efter det så börjar man undersöka och lära mig lite mer och och börjar också intressera mig för det här med vetenskap kontra tro och sådana saker så är det lite min resa i jätte kort.

8:09
Ja men det är ju spännande för vi båda två har verkligen gjort en resa i tron och vi båda två kommer inte ifrån. Kanske är att vi är uppvuxna i den frikyrkliga kontexten, eller kyrklig eller kyrklig över huvud taget. Det är sant så det är lite spännande faktiskt. Och idag så är vi ju då pastorer i en kyrka som Göteborgs, så att vi har gjort en lång resa kan man ju verkligen säga i tron.

8:36
Och vågar vi säga det också att vi inte gjort typical pastors.

8:40
Kan man säga.

8:40
Jag skulle nog våga säga det faktiskt. Lite lite på grund av och lite var. Varför ser vi? Men dels för att vid sidan av så är vi också entreprenörer och vi har ett företag där vi har anställda och sen så. Jag vet inte hur det är med dig, men jag trivs inte när det blir för mycket inavel. Kyrkligt alltså, då känner jag att det kryper liksom. Jag vill bara ut därifrån på något sätt så jag har lite svårt med det här. Men de har kristna nergångar, det liksom är det att jaga idéer går inte hem hos mig, men jag med.

9:10
Bara för mig och dig så har det varit väldigt viktigt att att det här är på riktigt. Lite som du sa men om Gud, Gud och jag kommer testa det här och jag kommer märka om det är på riktigt eller inte. Och är det inte det då? Då chattar jag som sexa i Skåne när jag är 15. Och det behöver man inte på dialekten för att den dialekten.

9:28
Blev urvattnad där.

9:29
Ny för mig med en stockholmare för att jag känner mig dum helt enkelt.

9:35
Men det var en dag.

9:36
Man kanske kommer tillbaka när här är någonstans. Men men, vi tycker vi trivs kanske inte heller med och prata turkiska som som vi kallar det. Inte för att vi inte vill utan det är bara det dem vi är. Ja, vi läser bibeln och så tar vi den för vad den är och så. Och så är vi liksom som som vi är. Vi älskar och leva livet vi älskar, träffa människor. Men mitt i allt detta då så är vi 100 % passionerade för Jesus.

10:08
Och 100 % passionerade för bibeln för.

10:10
Bibeln också. Precis så det är litegrann, lite grann om oss.

10:15
Men det är lite. Jo men absolut. Jag håller med dig. Och sen tänkte jag här lite kul grej som hände bara igår är det här med att vi kanske inte hade det. Typ kaos liksom. När det gäller det här stereotypa också hur vi kan vara så. Och så var det så kul för igår när vi skulle lämna tillbaka en av våra bilar. Så vi har liksom två bilar just nu, varav den ena ska vi behålla, den andra ska vi lämna tillbaka lappar?

10:36
Ska vi har vart ägare av två bilar i ungefär tre dagar.

10:40
Ja precis

nu vet vi hur det är under tre dagar. Men hur som helst så skulle vi förbereda liksom att lägga in alla däck och rensa bilen och tvätta den och grejas. Det är så kul för jag var därute utanför huset och sen så tvätta bilen, bilar rensar, jag hämtar däcken, bara kör in dem där och liksom justerar alltihopa och sen så kommer jag in i in i huset och ska hämta bilnycklarna så ser du stå i köket och laga mat och det doftar Gud. Jag asgarvar för mig själv. Och här har vi verkligen inte de typiska könsfördelningen.

11:16
Men vi ska också förklara varför. Det är på det sättet att.

11:19
Jag absolut inte kan vara.

11:21
Expert.

11:24
Han är ju jätteduktig på.

11:25
Mat och vara hungrig dem den kvällen. Men du har dina 03:04 rätter som är grymt bra på.

11:31
De börjar minska för när vi träffades var det fem rätter. Men nu går vi ner till tre alltså.

11:36
Och.

11:37
Det blir mindre.

11:38
Men sen så har vi också en en dotter på som i pratande stunder är tio år gammal är Nu kan du låta har vi pratat jättemycket om oss? Är inte det det ska handla om. Men bara så att vi kanske alla blir uppvärmda. Jag kärlek. Så du får lära henne och sen så får du jätte jätte gärna följa oss också på vårt konto Tro och livsstil på facebook och instagram där lär du känna oss mycket mer så pratar vi inte mer om oss utan låt oss gå in liksom. Varför har vi den här kursen egentligen?

12:12
Men precis, det är en bra fråga. För att vi har ju sett ett stort behov av att ha en sån här typ av grundkurs i kristen tro tidigare. Och så har vi haft en fysisk så vi har sett liksom fördelar med att man träffas i grupp, man samtal och så vidare och det har.

12:27
Varit jätte uppskattat.

12:28
Ska jag definitivt ha det! Just den här interaktionen med varandra och andra människor man får göra, resa tillsammans med andra osv. Men vi har också sett ett enormt behov av att det är många som hör av sig. Undrar liksom hur kan jag dela grunderna i den kristna tron? Jag har en vän som är nyfiken, vilka av avsnitten kan jag dela? Och så vidare. Den andra.

12:47
Podden då?

12:48
Ja, precis. Och det ska vi säga också då att vi har ju en.

12:51
Låt som heter Tro och.

12:52
Livsstil, precis så att vi har sett ett stort behov av att kunna ha någonting som är lite mer flexibelt. Det vill säga att så fort behovet uppstår och så fort man vill rekommendera det till någon så finns det kurser som man kan gå oavsett liksom hur vilken tidpunkt det är än och man.

13:07
Slipper liksom vänta. Men nästa vår, då startar en ny kurs, då ska man vänta till dess utan då ska man direkt meddetsamma. Men också att vi har personer både i vår, vår kyrka och i. Vi hör om andra att när vi har bestämt att vi ska träffas på måndagar, även då kan inte den personen på måndagar, vad händer då? Ska man gå miste om liksom och få få fördjupa sig och förkovra sig? Och då kändes det här väldigt som ett väldigt bra komplement och bra verktyg att använda när precis som när behovet uppstår så kan man bara rekommendera det verkligen.

13:40
Så det vi vill göra är att vi vill göra den här kursen tillgänglig för alla så att man när som helst och var som helst bara kan plugga in. Och så kan man göra den här kursen och det är väldigt bra att rekommendera det här, till och med till sina vänner som är lite nyfikna och kanske inte riktigt har tagit tagit någon ställning för att det är bra att veta vad det är man antingen säger ja till och vad man inte säger ja till. Det tror jag är viktigt så att man fattar liksom. Vad handlar kristendomen om egentligen? Och så får man ju bedöma själv om det här är någonting jag faktiskt vill tro på, erkänna mig till eller läsa. Men nu vet jag. Tack, tack och hej.

14:18
Men hela vårt samhälle är byggt liksom på kristna värderingar och det finns runt omkring oss och det kan jag, precis som du säger vara bra och bara veta. Jag tror inte på det här, men varför tror jag på det? Vet jag vad det handlar om? Och lyssnar man på det här, då kan man veta vad det handlar om och då kommer man känna Yes, det här låter bra. Eller nej, det här skräp eller något mittemellan? Jag vet inte.

14:38
Ja, precis. Tycker man att det är bra? Det är min förhoppning.

14:43
Att det är precis och sen. Den här kursen är ju som sagt till för alla. Så oavsett var man är på sin resa, om man är kristen, om man är sökare, helt ny i tron så tror vi att det här kommer att gynna en. För att ni tänkte att vi skulle bara rada upp lite vilka ämnen vi ska prata om och då kommer annat. Och här finns faktiskt saker som jag kan få med mig även om jag varit kristen länge eller är saker som kanske jag som sökare vill vill fördjupa mig i. Och så lär.

15:14
Jag mig precis det vi kommer prata om är tolv olika ämnen kan man säga. Det första är att vi kommer prata om hur bibeln kom till så att det kommer vara ett jätte jätteintressant avsnitt bara det. Sen kommer vi prata om Kan man lita på bibeln vi kommer prata om i två delar om vad handlar kristendomen om? Det här är superviktigt att inte missa, Det är liksom själva kärnan i alltihopa.

15:35
Precis de här raderna. Här kommer vi. Den är så pass lång så den delar vi upp i två delar är del ett och del två.

15:41
Precis sen för den som är väldigt vetenskaps intresserad. Så vi vill också vara lyhörda gentemot den publiken och prata om det här. Men har inte vetenskapen bevisat att Gud inte finns? Så hur svarar man på den frågan ihop?

15:53
Kristendom och vetenskap och sånt där?

15:55
Ja, exakt vem skapade universum? Varifrån kommer livet? Är Jesus verkligen Gud? Vad eller vem är den helige Ande? Och sen kommer vi prata om Varför ska man be? Hur gör man? Vad är nytt med att läsa Bibeln? Måste man göra det? Varför ska man göra det? Och vad är grejen med kyrkan? Varför ska man gå dit? Så det här är några av de ämnen som vi har sett liksom är grunderna i den kristna tron och även många frågeställningar som vi har sett att människor funderar kring längs med livet faktiskt. Och ibland så kan man ju fastna vid några av de här för frågeställningar och så får man inte svar på dem för man kan inte komma vidare utan man har fastnat där och grubblar Man och så tänker man sig nämen det finns nog ingen inget svar. Men det finns det kring de här ämnena som vi ska prata om precis.

16:43
Och bara för att man inte har hittat något svar än betyder inte att svaret inte finns utan det finns svar och och. Och det är värt att liksom lägga ner tid på det här sen ihop med varje avsnitt så kommer vi också lägga några lite vad som några frågor, formuleringar eller saker att reflektera över. Och det här kanske kan vara värt ett litet samtal som underlag också om man gör den här kursen med andra. Och det kommer vi också prata lite mer om alldeles strax när vi ska gå in på och ge lite råd och tips. Men hur gör jag då den här kursen för att få ut mesta möjliga av.

17:25
Ja men det ska vi prata lite om, tips och råd och i så fall nu är man liksom taggad för den här kursen. Hur ska man göra då? Kan man ju. Antingen så kan man ju köra kursen själv eller så kan man också faktiskt gå ihop med någon vän och göra den tillsammans med någon annan. Skulle också rekommendera om man känner samma. Vi är två stycken. Vi är lite nyfikna. Eller jag och dottern kanske ska göra det här. Eller jag, maken eller vad det nu kan vara. Så det är alltid kul att göra det ihop med någon. Men det går självklart också att göra kursen på egen hand.

17:53
Precis. Att inte låta det vara ett hinder. Nej men men, alltid kul att kunna bolla tankar. Man kan också ta det här ett steg längre och kanske om man lyssnar på det här och man är troende själv så kan man faktiskt dra ihop en grupp med människor från kanske församlingen där man är med och göra den här kursen ihop med den gruppen. Eller om man känner människor i sin kyrka och som som skulle behöva gå den här kursen, att man samlas och så träffas man och samtalar kring kring det här för då får man med att den här interaktiva delen kan man säga.

18:30
Med precis en.

18:32
Grupp.

18:33
När man bara tänker på en grej som är ganska viktigt, oavsett om man gör kursen själv eller ihop med någon annan så tycker jag att du gärna kan berätta för någon att vi gör den här kursen, för det kan också vara kul. Så om du känner någon kompis som är lite troende så kan du berätta att du förresten håller på och undersöker lite vad vad din tro går ut på. Det tror jag kan liksom vara till styrka för dig också när du går kursen. Du kan bolla med någon kanske sen om det dyker upp någon fråga eller fundering.

18:58
Precis, exakt. Jättebra! Och så då den här samtalsunderlag som vi nämnde nyss reflektionerna. Gör man kursen själv så kan man ju gå igenom dem, reflektera över dem. Man måste inte det här. Ingen så universitetsstudier, men man kan göra det om man om man vill. Då och då gör man det ihop med nån annan eller i en grupp så kan man faktiskt ta den här som samtalsunderlag för att starta igång samtalet var och en för sig. Går hem, lyssnar på avsnitten och sedan är på ett specifikt avsnitt eller två och så träffas man och så samtalar man då kring det här med samtalsunderlag ensam som bas då.

19:33
Det jag skulle vilja nämna är när du tar den här kursen är att faktiskt ta kursen på allvar, för det är ju ändå en investering för din evighet. Så jag tycker att du liksom jag skulle rekommendera det i alla fall att skapa utrymme för det. För att inte stressa igenom den här kursen utan skapa utrymme för att kunna sätta dig ner, liksom kunna reflektera. Eller om du tar promenader och lyssnar ändå har liksom din app tillgänglig för att kunna titta på de här bibeltexterna vi refererat till och så vidare.

20:00
Och jag vågar säga det här ta modet till att säga det här också att lyssna. Gärna inte bara för att fylla ut tiden typ för att somna på natten på kvällarna. Det kan du göra med våra andra poddar. Har folk sagt att jag lyssnar på en podd när jag vill somna och det känns jättekul. Men men, gör inte det för att du kommer inte komma ihåg det. Du har lyssnat inte bara för att du måste göra något annat utan låt det få vara en stund. Skapa utrymme så att det blir liksom ett fokus, en fokus stund så att du kan vara fokuserad och lyssna. Sen kan man alltid såklart ta en promenad och köra bil och så här, men gör det om du vill göra annat aktivitet samtidigt. Se till att den aktiviteten är en aktivitet som gör det möjligt för dig att faktiskt lyssna, inte bara höra utan lyssna och ta in det som det som sägs.

20:51
Men det är det superbra faktiskt för då ger man sig själv väldigt bra förutsättningar för att man ska kunna liksom förstå lite vad det handlar om precis.

20:59
Och då kan man klara provet bättre som kommer på slutet. När det kommit kan man.

21:04
Däremot så skulle jag faktiskt tipsa dig om att fullfölja hela kursen. Hoppa inte över något även om du känner det. Jag vet inte vetenskap eller att jag vet det. Jag vet att Jesus är Gud eller vad du nu kan tycka kring de olika ämnena. Gå igenom alla ämnen det ändå tolv tillfällen, så jag skulle rekommendera dig starkt att göra det, för det kommer troligtvis dyka upp lite frågor eller funderingar och om det gör det så kan du ställa de frågorna till oss via vårt Instagramkonto Tro och livsstil eller via vårt Facebook konto Tro Livsstil. Där kan du skicka direkt med messet till oss och skicka in din fråga så ska vi samla ihop det och svara på det.

21:40
Precis. Och ett annat tips. Ett sista tips är att du bestämmer själv takten så du kan antingen lyssna alltihopa på en enda vecka, du kanske vill lyssna och göra det på en dag från morgon till kväll. Absolut funkar det så du bestämmer takten och så håller du liksom den här takten som du har bestämt dig för. Antingen två avsnitt i veckan eller ett avsnitt i veckan. Eller ett om dagen eller hur det Nu vill vi lägga upp det. Det är helt upp till dig.

22:11
Det är super! Men även en annan fråga som man kanske funderar kring här. Man är vilka verktyg behöver man för att veta när man ska? Till exempel för att dra en parallell om man ska ut och hajka så behöver man ju ha med sig verktyg för att kunna klara av den där hajken. Vad behöver man ha med sig för att kunna få de bästa förutsättningar när man gör den här kursen?

22:29
Ja då har vi gjort det väldigt enkelt för dig. Så i det här avsnittet så har vi gjort en lista på åtta böcker som du behöver införskaffa. Du behöver en laptop och du behöver ingenting av det. Det enda du behöver är något sätt att lyssna på den här podden och det har du redan listat ut. Annars har du aldrig hört mig säga det här. Men det viktigaste verktyget då skulle jag vilja säga, det är att du på något sätt införskaffar en bibel, för det är ändå grunden för det här. Om du vill ta den här kursen på allvar och inte bara lyssna igenom för lyssnandets skull så skulle vi verkligen rekommendera att göra det. För vi kommer hänvisa till Bibeln jättemånga gånger och det gör vi för att du ska veta att det du har hör oss prata. Det är vad kristendomen faktiskt lär och inte bara våra egna åsikter. För det finns faktiskt väldigt mycket åsikter och olika tolkningar som har kommit på sistone och så vidare som kanske inte har med Bibeln att göra och därför kan det vara bra för dig och verifiera det och bekanta dig med dem. Och då finns ju två sätt som du kan få tag i en bibel på. Antingen så kan du skaffa en fysisk bibel och det kan du bara googla fram. Googla köpa bibel. Då kommer du hitta en massa olika ställen. Annars finns också en gratis bibel app som du kan ladda ner direkt i din telefon, antingen om du har Android eller en en app i telefonen eller om du har en läsplatta så går det att ladda ner där. Och jag tror att du bara behöver söka på Bibel. Men de som gör bibeln hittar ju vilken. Om du nu skulle

behöva.

24:04
Välja vilka appar man vill.

24:05
Ha. Precis då är det någon som gjort ljudboken och den är super duper bra. Där kan du välja olika översättningar osv. Ja sen finns bibeln också, det ganska likt. Om man köper fysisk bibel så finns ju den i alla möjliga storlekar och former och allt.

24:21
Vad stilar.

24:22
Och appar du har efter så här rosa bibel.

24:25
Jag gillar att ha färgstarka. Jag har en jätte rosa, en är jätte blå och svart har jag också men det är väldigt tråkigt.

24:31
Men jag gillar bara att stilrent är inget och jag gör inga anteckningar i min bibel. Men det får man faktiskt göra. Man får stryka under och man får markera och göra precis vad man vill med.

24:41
Precis. Och sen finns det olika översättningar och några av dem. Bibel översättningar som vi kan rekommendera som är ganska smidiga och bra är bland annat Folkbibeln 2015. Det är ganska vanligt. Om man besöker någon frikyrka så brukar de ha det som är liksom en bibelöversättning. Annars så finns Bibel 2000 som en liten, något lättare och är Svenska kyrkan brukar ha det ganska ofta har jag sett.

25:05
Nu blandas det hejvilt när vi generaliserar, men jag brukar ibland i grova drag.

25:10
Nu Bibeln är det en ny uppstickare som också liksom har en ganska god balans i att de skriver på det sätt som man känner igen sig i språket idag. Men fortfarande så har den en en bra liksom grund till originaltexten eller vad man ska säga.

25:26
Precis som finns en syster också översättning som vi skulle vilja rekommendera som du kan hålla utkik efter. Och alla översättningar finns förresten i den här Bible appen som precis pratade om det. Och det är en bibel översättningen Nya levande Bibeln. Och till skillnad från de här tre som du nyss nämnde i denna så så parafraserar den här bibeln texten lite mer och det gör att texten blir mycket, mycket mer lättläst. Så om man har gett sig in på att sträckläsa bibeln från pärm till pärm eller liksom vill läsa hela kapitlet som långa stycken, då är den där jätte jättebra för den pratar på ett sätt där det flyter på väldigt mycket, mycket bättre. Jag skulle inte använda den som min huvud bibel om jag vill djupdyka i saker, för den liksom översätter inte saker ord för ord utan lite mer parafrasera.

26:19
Men den är bra att börja med.

26:21
Och sen ska vi tillägga att alla de här biblarna är översatta från grundtexten. De har inte översatts en bibel till en annan. Nu och alla de här kommer ge dig en en snarlik liksom

översättning. Oftast finns det bara 01:01 fåtal olika sätt att översätta olika meningar, så att oavsett vilket du kör med den här så kommer du klara dig väldigt, väldigt bra.

26:47
Definitivt. Så när du har din bibel där framför dig så kanske du funderar Okej, jag har aldrig öppnat den här boken innan. Hur i hela friden ska jag hitta här? Jag förstår inte liksom hur det är uppdelat, Hur ser det ut? Så det är därför jag rekommenderar faktiskt en fysisk bibel för att jag personligen tycker att det är lättare att förstå kopplingen och sammanhanget hur alltihopa ser ut. Men känner man att man vill vänta med den investeringen utan köra en app så går det också bra. Men jag skulle gärna rekommendera en fysisk att har en sådan. Men hur hittar man då i Bibeln? För Bibeln är ju inte bara en enda bok, även om det är en sammanslagning av faktiskt väldigt många böcker. Det är upp till 66 böcker totalt i Bibeln.

27:27
Precis. De första avsnitten kommer handla om just Bibelns uppbyggnad och du kommer förstå där att Bibeln är ett bibliotek där därifrån ordet Bibel kommer och att den är skriven på en tidsspann om 1500 år. Och sen har man då fört samman alla de här böckerna. Så precis som så att den innehåller 66 olika böcker och sen så är den ju avdelade i två olika huvudkategorier Gamla testamentet och Nya Testamentet och Gamla Testamentet handlar om allt som hände innan Jesus föddes och Nya testamentet handlar om allt som skedde efter att Jesus föddes.

28:02
Och under tiden han var.

28:04
Precis under tiden efter att han föddes och under hur han levde och sedan han dog och sedan han uppstod och vad som hände sedan med de första lärjungarna och den första kyrkan. Hur såg det ut mellan man? Och så vidare?

28:15
Just det, Så när man läser en av böckerna, till exempel om man går in på Nya Testamentet Matteusevangeliet, så innehåller Matteusevangeliet i den boken en massa kapitel och sedan massa verser och kapitel. I de här stora siffrorna som du kan se. Och verserna är de här små siffrorna som finns, liksom i slutet på varje vers helt enkelt.

28:35
Och här får man gärna pausa om man vill och bara plocka upp bibeln eller plocka upp telefonen och bläddra lite och se att det finns några stora siffror. Och så finns det några små siffror också. Och de här siffrorna fanns ju inte med i grundtexten, men de här är tillagda i efterhand för att det ska bli lättare för oss och hitta.

28:54
Precis.

28:55
Det man skissar på. På Jesu tid så hade man inte böcker på samma sätt som vi har, utan då hade man liksom skrivit rullar. Så när Jesus skulle ta reda på ett ställe, då skulle man rulla ut hela vägen och så skulle man försöka hitta var det var allt. Det var mycket mer komplicerat än en är nu och har man en bibel att dessutom så kan man jättesnabbt tryckt i tryck och så är man framme på det man.

29:16
När man satt på det. Väldigt smidigt, men då har du lite koll på det. När vi säger Matteusevangeliet kapitel 28 och vers 20 till exempel. Men jag hittade Matteusevangeliet där i boken Matteusevangeliet Du ska gå till kapitel 28I själva kapitlet du går till och vers 20 redan versen Vi ska läsa i det kapitlet. Och så läser man det där stycket som refererar till.

29:38
Det lite som våran lagbok där man skriver alla paragrafer och allt sånt funkar lite på samma sätt.

29:43
Ja, jättekul än en liten sådan där sajt står. Jätte jätteroligt för om det var någon sommar då jag var in och skulle plöja min bibel under sommaren och sen så åkte vi till IKEA och så var det någon som ville stanna till och ba du ursäkta för fråga, vet du var krukorna ligger någonstans eller det var nått sånt där? Ja absolut. De ligger på

kapitel 12:16 och hon var okej. Tack! Och då menar jag såklart givetvis hela tal och allt är gammal. För det var ju så himla roligt så jag ba och jag är så arbetsskadad just nu.

30:21
Det där var jättebra liknelse också. Analogier kring just det här.

30:24
Med tänk IKEA.

30:26
Precis för att det ska bli lättare att hitta helt enkelt. Bra, Då har vi kommit fram till slutet på den här introduktionen och om en vecka så släpper vi första. De två första avsnitten ska säga vi kommer släppa två i taget och sen gör du som du vill och lyssnar. Och lyssnar du långt efter att det hade släppt, då kan du ju verkligen lyxa till det och köra allt på en gång om du vill.

30:47
Verkligen! Men jag vill bara säga ännu en gång så roligt att du är med oss och jag tänker att liksom nu kör vi igång det här tillsammans.

30:56
Det gör vi. Ha en underbar dag nu så hörs vi snart igen.

31:00
Jag vill.

Alla avsnitt