Kan man lita på Bibeln?
Avsnitt #2

Kan man lita på Bibeln?

I förra avsnittet pratade vi om varför Bibeln går att lita på som historisk skrift. Men hur ska man tänka på de övernaturliga saker som står där? T ex att Jesus gick på vatten och andra mirakler. Kan man verkligen tro på att Bibeln är Guds eget ord. I det här avsnittet pratar vi om just detta och ger 3 anledningar till varför det är vettigt att tro det.

Ladda ner lista med Gamla testamentets profetior om Jesus

Saker att reflektera över:

  1. I PDF:en som du kan ladda ner genom länken ovan har vi samlat ett urval av alla profetior i Gamla testamentet. Ladda ner och studera dem gärna själv och upptäck hur detaljerade de är. Fundera sedan på hur sannolikt det är att allt bara är en slump.
Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:27
Hej och välkommen till grundkurs i kristen tro där Irene här.

0:31
Och här också.

0:33
Och roligt att du är med oss! Vi är inne i avsnitt två där vi pratar om Kan man lita på bibeln? Gången så snackar vi väldigt mycket om hur bra kämpat du som var med och lyssnade. Vi pratar väldigt mycket om just Bibelns tillförlitlighet som en historisk skrift. Vi pratade och nämnde hur många olika manuskript det finns, hur Bibeln kom till, hur processen var och även också de kriterier som krävdes för att man ska säga Det här är en skrift som vi kan räkna med, lita på och veta att de är trovärdiga och sanna.

1:06
Exakt så vi sa Det där var lite av en uppförsbacke kan man säga att hela kursen börja med en uppförsbacke och du som tog dig hela vägen till toppen och lyssnade klart är troligtvis lite andfådd nu. Men nu som sagt så blir det lite nedförsbacke och vi kommer ta lite mjukare värden och inte bara prata om eller vikt. Nu har vi pratat om som varför man kan lita på Bibeln som en historisk skrift, men i det här avsnittet så ska vi prata om varför man kan lita på att Bibeln faktiskt är Guds eget ord och att de mirakler som är som det står skrivet om att de faktiskt har ägt rum. Varför finns det skäl att tro på att att det är sant, att det inte är inte sant?

1:49
Kan man verkligen, när man, som jag började tro på Jesus när jag var 15 år gammal? Innan det så hade jag ingen koll alls, varken på bibeln, aldrig öppnat upp en bibel, aldrig förstått liksom den kristna tron och så vidare. Så jag var nyfiken och ville veta lite mer och jag tog ett beslut som sagt att liksom börja tro på Jesus. Jag återkommer med min story lite längre fram någon annan gång. Men i alla fall så jag fick tag i bibeln och började öppna upp den här boken så tyckte jag att den var så fascinerande. Inte alltid att jag fattade faktiskt allt om jag ska vara helt ärlig i början, utan det tog ett tag att förstå vissa sammanhang. Kulturella grejer och så vidare. Men jag älskar min bibel galet mycket och jag fick min min bibel som jag fick fick. Jag gick och köpte faktura med egna pengar så det blir extra speciellt när man är 15 år. Man bara lägger sin femhundring. Så det var det.

2:41
Och då betyder det mer också att man har fått betala för det.

2:45
Eller hur? En grej som man ska veta dock med mig än i kursen.

2:50
Just nu.

2:50
Är att jag tenderar till att att ha handsvett ibland och ganska ofta Alltså det kan komma i perioder och det är här och nu är det för mycket information. Men jag säger det ändå så ibland blir det så mycket så det är nästan äckligt att så att det typ rinner nerför handflatorna. Alltså det är så vidrigt.

3:10
Att jag är ett levande ögonvittne.

3:14
När vi blev tillsammans så ville du aldrig typ hålla handen med handleden.

3:18
Vi gjorde det, vi gjorde det vi gjorde en gång. Det var en gång. Så här ska vi be tillsammans och så sa det här ska vi hålla hand med. Jag skulle bli glad att du ville känna på mig. Och så håller Matt vad jag säga.

3:32
Jag har en riktigt vidare story och det var typ när jag skulle köra upp och du vet hur nervös man blir när man ska köra upp och det här var en sommardag så jag ville liksom ha det kylskåpskallt. Eller frys frysen kallt i bilen men det gick inte riktigt och på det så bankar hjärtat och liksom jag är ganska varmblodig som person också så då blir jag väldigt varm av mig själv och speciellt när jag blir exalterad eller nervös. Det är det värsta. Blod forsar liksom hela kroppen kommer igång och då kommer ju de här svettningar och då jag kommer ihåg när jag körde upp där asså det börjar då att det börjar bli så där svettigt på handflatorna så det glider liksom nerför.

4:11
Och jag är att när jag ska köra bil efter att du har kört vill man byta plats. Då måste man ta typ en trasa och bara torka av.

4:19
Det är äckligt. Men då kör jag i alla fall där.

4:23
Och du vet, man är så fokuserad på att bara köra upp och göra rätt. Kan inte hålla på och tänka på handsvett och så kör jag så håller jag liksom i ratten och så banne mig, jag kan inte släppa ratten för att han vill ju att man ska hålla bägge händerna på ratten och kolla backspegeln. Kolla alltid.

4:39
Upp kvart i två.

4:41
Precis.

4:41
Så jag håller där och jag ba nej, det får bara där och brista här. Jag bryr mig inte, jag ska ha mitt körkort liksom. Och så börjar det rinna och jag känner mig under handflatan. Hur det bara kommer liksom. Bara samla sig. Och så kommer den här lilla droppen ner mot slutet av handflatan och så rinner den. Åker den ner hela vägen ner igen.

5:00
Precis vid armbågsleden. Så sannolikt är det en liten droppe som bara

är ner.

5:08
Mot det.

5:09
Jag ser framför mig där det är en scen som man skulle filma liksom med en närbild i en sån där romantisk komedi alltså.

5:18
Det var och man såg att han såg det och han.

5:20
Bara tyckte det. Vad har det.

5:23
Här? Vad har det här med bilen att göra? Jag frågar dig.

5:27
Men det tror jag inte.

5:30
Hur ska vi ta det?

5:31
Jo, men så här jag tog med mig en gång när vi hade ett uppdrag i skolan och då ville de att man gärna skulle ta med sig någonting som betydde mycket för en. Så nu är jag på spåret igen och.

5:40
Då tänkte jag på.

5:42
Min bibel att den betyder jättemycket för mig. Jag var 15 år gammal. Med det sagt så har du lite bakgrundsfakta nu för att jag har väldigt mycket handsvett ibland.

5:50
Väldigt ofta.

5:51
Väldigt tufft. Mycket under vår.

5:53
Tiden som har varit. Men och då i alla fall när jag börjat läsa min bibel så bläddrar man mycket och bibeln är byggd på det här sättet att man har så himla tunga liksom pumpar och det är ju för att det ska få plats så mycket text när jag förstått liksom. Men det är lite utmanande för oss människor för jag tror vi är fler än bara jag. Så när man läser sin bibel och bläddrar fram och tillbaka så har de här papprena förmåga att suga upp liksom vätska.

6:22
Så vad som händer är.

6:23
Att det är inte tårar utan det är liksom.

6:26
Han. Förstår det. Inte så att jag blir berörd av budskapet att det.

6:29
Kommer att vara utan. Det är hans svett som liksom sugs upp där och pappret är så tungt så att de liksom blir nästan lite salta fyllda.

6:36
Och blir till det bubbliga.

6:37
Vågrätt och vågigt blir så att de liksom blir lite tjockare nästan av det. Så jag hade ju min bibel i typ tre månader så jag kommer till skolan och alla ska visa upp liksom vad det är för tillbehör man har med sig som betyder mycket för en. Och så där kommer jag med min bibel som är egentligen väldigt ny och folk har liksom varit där. Och vilken tjock.

6:58
Bok.

6:59
Jag bara anar. Men det är min bibel och och så är det kristna typ. Och så berättar jag det. Och så är det med den där boken och den är så sliten och kollar hur hög den är.

7:10
Hur tjock denna.

7:12
Är. Är det din mormor eller.

7:13
Gammelmormor du fått vanligt bara så att den har blivit tjock på grund av all handsvett så är.

7:22
Det bara några månader.

7:24
Till. Det är riktigt gamla.

7:25
Nu nu när vi sitter och pratar och då har du fått låna min.

7:28
Och.

7:29
Den vill jag ha och.

7:30
Att jag också.

7:38
Men vi skulle ju nämna också lite och prata om Gamla testamentet och vi kanske kan ta det i lite kortare drag bara. Det man vet är att man vet lite mindre om just liksom Gamla testamentets skrifter, hur de liksom kom till eller hur man har sammanställt.

7:55
Kanonisering precis gick till.

7:57
Exakt. Men det är en gammal tidsepok.

8:00
Precis den äldre vi pratar om det förra i förra avsnittet, att vi pratar alltså om saker som hände på Jesu tid för 2000 år sedan. Gamla testamentet är ännu längre bakåt än 3000 år sedan och då ska man komma ihåg att på den tiden skrev egyptierna, liksom de ristade in saker på stenar med hieroglyfer och så vidare, så att vi vet väldigt lite om om den. Men, men, det vi vet det vi vet många olika saker och bland annat så är det så. Är det så att vi vet att vi vet mer om judarnas historia eller än om någon annan folkgrupp i världen. Och det är tack vare det Gamla testamentet, Bibeln då. Och vi vet också att runt 200 talet före Kristus då fanns hela Gamla testamentet som en enda skrift och kanonisering som var klar när Jesus kom. Vi vet också att Jesus citerade Gamla testamentet över 400 gånger. Lärjungarna gjorde också det. Så när du läser Nya Testamentet så citeras Gamla testamentet för att Nya Testamentet bygger på den här berättelsen. Det är inte en ny berättelse utan den bara byggs på. Så därför ska vi då att om vi, om vi slår fast att Nya Testamentet är trovärdig så kan vi slå fast att Jesus åtminstone ansåg att Gamla Testamentet var trovärdigt. Och det man ska ta med sig då, och det är att om de kristna försökte skriva av de här handskrifterna så noga som möjligt, då var judarna tio gånger mer nitiska med detta. Det var verkligen ett enda tecken. Då var de tvungna att skrota alltihopa och börja om från början.

9:37
Ibland kan jag tycka ändå liksom att om man pratar lite om Bibeln där att den som bok kan ibland särbehandlas. Jag kan tycka ibland att man har en sån här attityd gentemot bibeln att den inte är trovärdig tills motsatsen bevisas, liksom mer som man tänker kring andra skrifter, att de är trovärdiga tills motsatsen bevisas så att det blir lite tvärtom attityd gentemot Bibeln.

10:01
Exakt så till exempel om man citerar den här filosofen Platon och förstår det. Jag har aldrig hört någon kritisera eller eller så undrar undra är det här verkligen sant? Utan man tror att det är sant tills någon hittar någonting som gör att det inte är sant, men att Bibeln är det tvärtom? Det är troligtvis inte sant. Tills man måste bevisa då att det är sant. Och så sprider sig då de här falska berättelserna om att de är en sagobok och den går inte att lita på.

10:29
Och kanske fundera på att det är nog så. Inte just för att Bibeln är mer än bara en historisk skrift. Den innehåller också de här övernaturliga inslag. Och det kanske är just det som gör det lite svårt för vissa att köpa hela boken, om du förstår.

10:45
Jag menar precis det, och det är därför vi har delat upp det här på just det här sättet. Att även om vi inte skulle tro att Bibeln är Guds ord och att Bibeln innehåller övernaturlig, att de övernaturliga inslag som berättas om i Bibeln att de är sanna, så kan vi fortfarande tro att Bibeln är historiskt korrekt just då. Men det vi ska försöka göra i det här avsnittet är att ge lite anledningar till varför man ändå kan tro det förstnämnda också. Dvs när det står att Jesus gick på vatten så gjorde han faktiskt det och när det står att människor kunde bli botade så blev de faktiskt det. Att det inte bara är en symbolspråk eller något i den här stilen, utan det var riktiga människor med riktiga namn, riktiga möten. De var sjuka, de blev friska. Hur gick det till?

11:33
Vi kommer ge det tre olika anledningar till varför du kan lita på det och den första anledningen som vi vill lyfta fram är att Bibeln är författad av en människa skriven av många. Och vad jag menar med det är baserat på just den här bibeltexten som vi läste förra gången om att Guds Ande har inspirerat. Är det Gud som har varit, liksom den stora hjärnan. Författaren. Och så har han inspirerat enkla människor att skriva ner just det som Gud gjorde, vad som hände och också fånga upp alla dessa ögonvittnesskildringar som vi pratade om förra gången.

12:09
Precis, Och då kan man undra på vilket sätt det är en anledning till att tro eller att att en anledning att lita på Bibeln. Och det är så här att vi har ju pratat om att Bibeln är egentligen inte en bok utan det är många böcker som är sammanställda till en enda bok. En samling av böcker kan man säga, och det är faktiskt därifrån vi får ordet bibliotek från ordet bibliotek. Så Bibeln är som ett bibliotek av flera olika böcker. Nya testamentet innehåller 27 böcker och Gamla testamentet innehåller 39 böcker. Och det här argumentet, eller den här anledningen, bygger egentligen på att trots att det är en person som har författat allt det här och så är det nedskrivet av över 40 olika författare och trots det så finns det en röd tråd genom hela Bibeln. Och inte nog med det, utan den är dessutom författad på en tidsperiod om

1500 år. Och då tänkte vi lite, djupdyka lite lite mer i. Och bara så att man ser liksom bredden i bibeln så är det så att att den är skriven på tre olika kontinenter. Den är skriven i Afrika, i Asien och Europa. Den är skriven på tre olika språk, till och med hebreiska. Större delen av Gamla testamentet och grekiska och arameiska. I Nya Testamentet. Och sen då så är det ju som sagt 40 helt olika författare som har varit med och skrivit ner det här som Gud har inspirerat.

13:41
Och det är det jag tycker är så intressant liksom. Och ganska fascinerande också. Du säger att den skrevs ner under den här tidsperioden på 1500 år. Det 40 olika människor från helt olika samhällsklasser, alltså de helt olika yrken man har haft olika intressen, syn på livet, olika åldrar, personligheter och man ser en bredd av dessa, liksom personer som har varit med och författat Bibeln. Alltifrån att det varit herdar, domare, soldater, präster, profeter till och med kungar, tulltjänstemän.

14:17
Poeter.

14:18
Poeter, läkare nämnde vi också Lukas förra gången, fiskare och mycket, mycket mer. Och bara för att ge lite exempel på liksom namn som när du börjar läsa Bibeln, du kommer känna igen de här och ge exempel på deras yrken, så ser man den här bredden på hur olika typer av människor. Det var också här, vilket är ganska fascinerande. Vi har David som har skrivit många av de psalmer som du kan läsa om i Bibeln. Han var kung och även poet. Vi har Salomon som var kung. Vi hade Daniel som var en statsman i dagens boken. Vi har Josua som var general. Vi hade Nehemja som var min skänk. Det var faktiskt något av det finaste man kunde vara, tror jag.

15:02
Kungens egen personliga.

15:04
Smak.

15:04
Där innan vi tror kungen fick. Och sen så blev han ju uppgraderad. Sedan till ståthållare.

15:10
Just där Lukas nämnde tidigare, han var ju läkare. Vi har Matteus som en av lärjungarna. Han var tulltjänsteman Petrus som var fiskare, Paulus som var en rabbin och utöver alla de här så hittar vi också präster och profeter och de. Det som är intressant med de här personerna, trots deras olika bakgrunder, När de skrev ner dessa olika saker som du och jag kan läsa om i dag så hade de ingen aning om att de skrev en del av Bibeln och det var lite det du pratade om förra gången här. Men just det liksom, när Lukas skriver ner detta så vet han inte om att x antal tusen år senare, hundra år senare eller vad det nu är, så kommer det liksom komma mer i en bok och det kommer att läsas av moderna människor i dag, vilket är ganska exakt så.

15:56
Författarna själva visste inte att de skrev Bibeln när de fick inspiration av Gud och så skrev de ner någonting som var aktuellt för just den tiden. Och det de skrev innehöll ofta en liksom en berättelse och vissa böcker. Det ska vi också säga att vissa böcker i Bibeln är historieböcker, andra är poetiska skrifter som samlar psalmerna och så vidare. Ordspråksboken Vissa av dem hade ögonvittnesskildringar och osv. Det finns en massa olika genrer i Bibeln och den första kom som tidsrymden mellan den första boken som skrevs och den sista boken som skrevs i Bibeln av de här 39 böckerna. Det blev 39 66 böcker, 37 precis 06:06 böcker sammanlagt, så tidsrymden mellan den första och den sista var som du nämnde

1500 år. Så det tog alltså 1500 år och slutföra hela bibeln om man skulle jämföra det. Vi pratar om det att det går inte att jämföra Bibeln med någonting annat för att den är helt unik. Men om vi skulle jämföra den mot en annan religiös skrifter, till exempel Koranen, så skrevs Koranen på 20 år av en enda författare som heter Muhammed och som säger sig så. Han som säger sig ha fått en uppenbarelse från Gud.

Och det häftiga i det här att trots att det är så många författare, trots att det är 40 olika författare och trots att de tog 1500 år, så finns det en röd tråd, en berättelse. Du kan läsa om någonting i Första moseboken i det första kapitlet i Bibeln och så kan du se det uppfyllas 1500 år senare i Nya Testamentet.

17:45
Och det är det som är så ganska häftigt, att trots att det inte finns så många mänskliga sannolikheter eller vad man ska säga till att det blir en fullträff liksom på grund av just tidsperioden. Olika typer av människor, de har aldrig träffat varandra, varandra osv så är det ändå den här röda tråden. Och så är det en och samma budskap. Det är.

18:07
En berättelse som är.

18:09
Så häftigt.

18:09
Och det här tror jag man uppskattar mer och mer ju mer man läser Bibeln. När man fattar hur sammanhängande alltihopa är är det liksom inte bara någonting att man har liknande idéer och tankar, utan det är verkligen en berättelse som har en början och en mitt och ett slut. Och för att man ska förstå det här riktigt, riktigt ordentligt så skulle man kunna tänka så här. Tänk dig att man skulle skapa ett uppdrag och så skulle man ge det här uppdraget till 40 olika regissörer och 40 olika regissörer ska tillsammans skapa en film. Men de här regissörerna, de får aldrig träffas. De fall vi samtalade, fall vi diskuterar vad filmen ska handla om och dessutom så lever de också i olika tidsepoker där den ena lever på 20-talet och de lever på 80-talet och så vidare. Och så får de varsin liten del i den här filmen som de ska skriva ihop och så ska de spela in och filma det. Och så visar det sig när alla de här 40 regissörerna har gjort sin del och man lägger ihop allt det här så finns det en storyline från början och till slut. Och så finns det en sammanhängande linje. De vet att saker som händer i slutet på filmen hänger ihop med saker som händer i början och i mitten och tänkte det här är Sagan om ringen och sen så släpper de.

Det kan hända att jag gör bort mig helt, men jag för mig att man spelar in Sagan om ringen. Sen släpper man de här Bilbo böckerna som egentligen utspelar sig innan. Men det händer. Hänger ändå ihop. Och så vidare. Och det där kan ju bara hända på grund av att det finns en författare som har tänkt igenom allt det här och är framåt seende. Men i det här fallet är det 40 olika skribenter och det enda som kan förklara hur kan det här hänga ihop är ju att det måste ha varit en enda författare.

20:04
Och en författare som står utanför liksom tid och rum. Alltså någon som kan zooma ut från det här, ha ett helt annat perspektiv, som ser liksom det hela och vet vad slutprodukten ska vara genom. Liksom hela den här olika tidsepoker som du nämner. Och det är ganska häftigt, för man skulle kunna likna det med hur liten sannolikhet det är egentligen i det mänskliga. Att det blir väldigt bra filmer är lite som vi har en dotter som är tio år och när de håller på och ska skriva en saga så gör de lite olika övningar. Typ att om en man ska skriva en saga men att de är kanske tre olika kompisar som ska vara med på det här men ingen vet vad den andra ska skriva för någonting i den här sagan som man börjar med att skriva första raden själv.

20:47
Och då är det sånt här evigt papper. Precis.

20:49
Och så viker man pappret så att ingen ser vad det är du har skrivit och så skriver någon annan bara hejvilt vad dem tycker att sagan ska innehålla och så håller man på så där. Och sen så när alla är klara så liksom viker man ut pappret och så läser man den här totalt osammanhängande.

21:03
Sagan och det är det som är det roliga i det liksom. Det manar till skratt, för det är något som kommer

som något kul som kommer ut ur det och det är det som är poängen. Så man ger aldrig ett sådant uppdrag för att man förväntar sig att på slutet så kommer det komma faktiskt en sammanhängande berättelse så. Och det är liksom den första anledningen till varför vi i alla fall tror och varför vi anser att det här är en anledning till att tro att Bibeln är trovärdig, att man kan lita på den och att det är inte en mänsklig skrift, utan det är en gudomlig skrift. Alltså att det är Gud som har utan att det här och inspirerat.

Och det leder oss ju till anledning nummer två och det är att Bibeln kan beskriva framtida händelser innan de ens har ägt rum. Och några av de här händelserna har redan beskrivits i Gamla testamentet och sen ägde rum rum i Nya Testamentet. Det finns också händelser som beskrivs i Bibeln som har hänt i modern tid, Så det här är inte bara saker som hände för jätte jättelänge sedan och det säger oss att vi ska gå igenom några exempel. Tänkte vi skulle läsa några bibeltexter om och se vad det stod och vad som hände sen och varför det. Det här är ett bevis eller en anledningen om man nu ska kalla det. Det är ju för att enda förklaringen till hur det kan komma sig, det är precis som du nämnde i den att att den som har skrivit den här boken är utanför tid och rum och han kan se 20-talet och 50 talet samtidigt. Han kan se tusen före Kristus och tusen efter Kristus samtidigt. Han ser, Han ser liksom inte det som vi, att våran tid går framåt hela tiden, utan han är utanför det här och ser dåtid och framtid samtidigt och därför så vet han vad som kommer att hända och så kan han förvarna om det innan det ens har hänt. Och han vet att den här processen ens finns med i bibeln. Det är så att när Jesus kommer och hela det här kristna budskapet utspelar sig så ska det vara underbyggt av att man har förvarnat eller förberett för det här. Snarare snarare för att öka trovärdighet än att det här är inget nytt. Det här kommer inte hejsvejs från ur ett vakuum, utan det här har vi faktiskt redan stod redan. Vi visste att det skulle ske. Och sen nu, nu händer det.

23:33
Och vi skulle ta några exempel. Men jag vill säga redan nu att det finns ju flera hundra profetior. Så nu har vi bara axplock av några stycken och vi läser den första när man kan hitta den i Gamla testamentet. I Jesaja kapitel sju och vers 14.

Då står det så här Därför ska Herren själv ge er ett tecken Jungfrun ska bli havande och föda en son, och hon ska ge honom namnet Immanuel. Här har vi den första profetian.

24:06
Precis som den här är bra för att den här kan man ta utan att det kräver för mycket förkunskaper för vad här handlar om, det är att vi känner alla till jul berättelsen. Det är Jesus i krubban som föds och den här Jesus är inte vem som helst utan det är Gud som kliver ner i en människokropp. Och dessutom så är det så att det är inte den som är som föder Jesus utan det är en person som heter Maria. Och den här Maria råkar vara jungfru, alltså oskuld. Hon har inte haft sex med en man och ändå så blev hon gravid med Jesus och till det därför att det är Gud själv som har så att säga vad kallas det? Inseminera eller vad kan inkarnerat? Inkarnation kanske det handlar om.

24:49
Men under mina insikter inser man.

24:53
Att inseminera

ute på hal is framför två saker. Men det var Gud som liksom gjorde henne gravid, som gjorde henne havande och då får vi läsa det ändå. Så därför ska herdarna träffas för Gud ger ett tecken och att jungfrun ska bli gravid och föda en son och hon ska ge honom namnet Emanuel. Så det finns flera saker här. För det första Den som ska föda Jesus ska vara jungfru, vilket framgår här. Och det var precis det som hände. Maria var jungfru och det ska vara en en son. Och så ska och ska han få namnet Emanuel. Men fick han inte? Han heter Jesus kan man tänka. Men det här är ett ord som han har valt att inte översätta till svenska. Och vad Emanuel betyder, det är Gud med oss nu, så han ska få namnet Gud med oss. Och det här barnet som föds det aldrig någon i historien före Jesus eller efter Jesus som har fått namnet att det här, det här barnet, är Gud med oss. Men det här barnet ska inte vara vem som helst utan det här är Gud själv som kliver ner till jorden och blir en människa inkarnerad i form av en bergstopp. Just det här skrevs alltså runt 700 år före Kristus. Viktigt att nämna och sedan så skedde det i Nya Testamentet.

26:12
Så det är ett av många, många exempel. Men vi tar två till. Vi har ett annat i Gamla testamentet, fortfarande i Mika kapitel fem och vers två. Den är lite klurig att hitta.

Då står det så här Men du, Betlehem är Satan som är så liten bland Juda tusenden från dig ska det och till mig komma en som ska härska i Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar, så den här är inte lika liksom självklar. Kanske man läser det första gången och förstår vad det handlar om, men jag tycker den här pekar lite på precis.

26:52
Jag tycker ändå att man har som sagt hört djur berätta berättelsen. Så vet man att Jesus föds i Betlehem och då ska man veta var Betlehem är. I dag är Betlehem en lite större stad, men på den tiden var Betlehem en stad som bestod av ungefär 150 invånare, så det var verkligen en en håla. Så om jag skulle gissa var om jag skulle få gissa var USAs president kommer att födas, då kanske jag visar Washington New York någonting stort med mycket människor, för det ökar mina chanser att är att det är sant. Jag skulle inte säga att här är Vingåker eller Nasaret liten ort som väldigt få känner till. Men det den här texten berättar i alla fall, det är att när Jesus kommer så kommer han födas specifikt i Betlehem. Och inte bara det, hur vet vi att du talar om just Jesus? Hans namn namn nämns inte här, men det står att det ska komma en som ska härska i Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar. Så den här personen som ska födas och härska, han ska inte vara en vanlig människa som äntrar in i vår tidsålder. Han liksom föddes han och han föddes år 50 före Kristus, så han har inget årtal för sin födelse, för han var innan någonting var till. Han är Gud själv som är utanför tid och rum. Han är född i tiden, han är i evighetens dagar. Men sen så kliver han in i våran tidslinje och blir en av oss. Så hur stor är sannolikheten då att flera hundra år innan Jesus föddes så står det att han ska födas i Betlehem och sen så föds han i Betlehem. Ganska häftigt.

28:38
Ja, verkligen. Och vi har som sagt fler exempel, men vi tar en sista som är rätt så tydlig är just den här som jag kan koppla till Nya testamentets händelser. Så i Gamla testamentet i en bok som heter Jesaja kapitel 53 och från vers 1 till 12 så är det några verser här.

Men då står det så här Vem trodde vår predikan? Och för vem blev Herrens arm uppenbarad? Som en späd planta sköt han upp inför honom som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät när vi såg honom, inget utseende som vi drogs till. Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtorna man och förtrogen med lidande. Han var som en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi inte respekterade honom. Men det var våra sjukdomar han bar. Våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi hela det Vi är alla vilse som får. Var och en gick sin egen väg, men all vår skuld la Herren på honom. Han blev misshandlad, men han ödmjukar sig och öppnade inte sin mun som ett lamm som förs bort för att slaktas, som ett får som är tyst inför dem som klipper det. Så öppnade han inte sin mun genom våld och då blev han borttagen. Vem i hans släkte betänker att den här rycktes bort från de levandes land? Blev han plågad på grund av mitt folks brott? Han fick sin grav bland de ogudaktiga, men var hos en rik vid sin död. Han hade inte gjort något orätt och inget svek fanns i hans mun.

30:24
I den här texten fortsätter Det fortsätter och den här texten innehåller så mycket detaljer om det som hände runt Jesus så att det liksom inte går att rymma ens om vi hade ett helt avsnitt om bara det här. Men om man ska ta några några saker så så står det för det första att han var en person som man skyler ansiktet för. Och det var precis det som som hände. När Jesus blev piskad och plågats så var han man. Har man sett en film om Jesus också så ser man hur deformerad han var av alla slag man vände ansiktet i ifrån honom. Han var en smärtans man, man piskade honom, man torterade honom och sen så hängde man upp honom på ett kors. Det framgår också här att han var genomborrad så man borrade igenom hans händer och fötter när han hängdes upp på korset. Så står det också att allt det här hände. Inte för att han själv hade gjort någonting ont, utan tvärtom att han var syndfri. Men han blev skadad och han blev dödad för andra människors synder. Och det är egentligen kärnan i kristendomen som vi kom att prata om här tidigare, att man kan få sina synder förlåtna. Så Jesus dör för andra människors skull och det står berättat om det flera hundra år innan det faktiskt hände. Det finns också en annan detalj. Där står att alla gick vilse och han var som ett får som skulle föras för slakt och som inte är för att öppna sin mun. Och när Jesus ställs då inför Pilatus som ska ge honom den här det här straffet, den här domen som blir korsfästelsen, så ställer några frågor till honom och han pratar med honom. Men så står det att Jesus öppnar inte sin mun, han står bara tyst. Han försvarar inte sig själv, han hävdar inte sin egen rätt. Och allt det där och mycket, mycket till står det i de här texterna. Och som en del i det så berättade något av tre bibeltexter. Men det finns ett hundratal olika några förutsägelser som i detalj berättar hur till exempel hur de här vakterna som vaktade Jesus när han hängde på korset, hur de delade lott om hans mantel och man kunde inte vem som skulle få den, hur, hur hans ben inte skulle krossas. Just på den tiden när det var liksom när det var sabbatsår, så ville man att de hade som korsfästas, att de skulle dö lite fortare, så man krossade deras ben i smalbenet så att de svimmade och dog lite fortare. Men när man skulle göra det med Jesus så kom man fram till honom så såg man att han hade redan gett upp andan och massor med sådana här detaljer som som är helt. Om man ska tro att det här är en slump så har man väldigt mycket jobb framför sig för att bortförklara allt. Det är helt osannolikt att det berättas så mycket detaljer och varenda detalj går i uppfyllelse.

33:21
Det är riktigt häftigt och vi kommer att någon gång längs med kursen komma in på och ge tips på där du faktiskt kan hitta alla dessa förutsägelser och se vart och när de blir uppfyllda och vilka som ännu inte har blivit uppfyllda. För det finns ju 02:03 stycken där där Jesus säger att han ska komma tillbaka snart och så några till där. Så det är häftigt. Men jag har också hört kring just allt det här med förutsägelser och det profetiska och så här att speciellt det här, det som hände med Jesus när man oftast använder de hära olika profetior och så pekar man på om man kollar hur trovärdigt det är så finns det en kritik av att om man är inte här någon slags efterhandskonstruktion då? Hur vet man liksom att att man inte fick reda på det här innan och sedan så skrev man det här efter att det faktiskt hände.

34:11
Exakt. Och jag kan förstå att man tänker därför att det är så detaljrikt och det inträffar mitt i prick liksom. Det finns ingenting som utelämnas, det är inte och det är inte sant. Men det här också det att det är inte så att vi säger att det står om fyra saker som ska hända och så händer bara två av dem och så struntar man i de två som inte hände utan alla fyra grejer händer som vi läst i de här texterna. Men jag kan förstå som sagt att man kan

tvivla lite. Tänk om det här skrevs efteråt, Tänk om allt det här som står i Nya testamentet. Först hände det och sen gick man tillbaka och började lägga till saker i Gamla testamentet. Och det här har kristna haft svårt att

värja sig mot eller argumentera emot på grund av att ja, men hur ska vi kunna bevisa det? Fram tills mitten på 1900-talet. Så det här var inte ens längesen det var så här. Då var det ännu en pojke som var ute och lekte och och så kasta han sten. Och så märkte han att när han kastat sten åt ett visst håll mot ett berg så studsar inte stenen tillbaka utan den liksom ramlade i. Och då såg han det här. Här finns ju en hålighet i berget så han klättrade upp och sånt. Och så såg han mycket riktigt att här var det en grotta och så gick han in i den grottan. Och i den grottan så fanns det massvis av lerkrukor och i de här leker lerkrukor så fanns skrifter så han går och hämtar hjälp och rapporterar det här och berättar om det här och arkeologer har varit där och tittat på platsen och idag så har man daterat de här skrifterna som fanns i de här rullarna till ungefär hundra år före Kristus. Så det betyder något av de här skrifterna och inte vilka skrifter som helst, utan det är större delen av Gamla testamentet, bland annat de här profeterna som vi läste nyss. De här texterna så hundra år som vi har i dag. Skrifter du kan och de här skrifterna kallas för Dödahavsrullarna, så gå in och googla om du skulle vilja det. Öppna en webbläsare, skriv Dödahavsrullarna så får du säkert upp Wikipedia högst upp så kan du läsa om det här. Så i dag så vet vi med 100 % säkerhet att allt det som stod om Jesus innan

Jesus kom, det skrevs faktiskt innan han kom. För vi har liksom källorna till de här sakerna och då svarade på just den här frågan Är inte det här en efterhandskonstruktion? Nej, de står faktiskt med och vi har skrifter som är daterade till innan Jesus. Och det liksom det är ingen som

betvivlar det i dag längre.

36:56
Ju mer vi hör ett samtal kring Bibelns tillkomst, både historisk och anledningar till varför vi kan tro på själva innehållet, också det som sker där. Ju mer vi pratar om det, desto mer läggs lager på lager hur trovärdig den här boken är. Men vi har en sista anledning och anledning nummer tre är att Bibeln har en inneboende kraft att förvandla människoliv. Och vad vi menar med det är att det finns så många flera tusentals efter tusentals, miljontals.

37:24
Fler än miljontals.

37:25
Människor som verkligen har just de här vittnenas vittnesbörd från sitt egna liv. Liksom om att när jag kom i möte med budskapet i Bibeln och i den här boken så har det gjort någonting med mig. Det har förvandlat mitt liv från insidan och ut. Och det är ganska häftigt faktiskt. Det får man inte glömma med Bibeln att det är världens populäraste bok. Det finns ju ingen bok som har liksom gått före Bibeln. Den är fortfarande världens populäraste bok och världens mest köpta bok vill jag också säga, vilket är väldigt bra.

37:56
Beröm

är inte bara populär så att man delar ut den, utan utan den är populär för att den faktiskt läses av människor och att folk faktiskt köper den. Det är den bok i världen som översatts till flest språk och det häftiga är just att idag, på 2000 talet så läser folk en bok fortfarande som är 2000 år gammal och den är fortfarande populär.

38:28
Men man känner också för att Bibeln är liksom på riktigt. Som jag brukar säga just att när jag läser om de här människorna, det är inga stora påhittade figurer som är fint polerade, finjusterade och allt ska vara så tillrättalagt och perfekt, utan snarare så kommer man in i en värld där du och jag också kan känna igen oss i att människan är densamma. Oavsett vilken tidsepok man liksom har befunnit sig i och lever i så är du och jag det liksom. Och vi har liknande utmaningar. Vi liksom har fortfarande bara existerat existentiella frågor och mycket av de sakerna som vi brottas med idag kan vi se hur andra människor i Bibeln också brottades med, vilket tycker jag för mig skapar det en liksom en trovärdighet ännu mer kring att det här är relevant och det är aktuellt. Och det här budskapet berör mig lika mycket och 20 000 talet som vi lever i som det var liksom förr i tiden och 20 000, 20 till 2000.

39:25
20 000.

39:26
2000-talet 2000.

39:28
700 talet. Men men. Men det här är egentligen inget en någon slags tre anledningar man skulle kunna lägga till en fjärde. Och det är faktiskt den här som du sätter fingret på nu. Och det är att när du läser bibeln så undrar du ska det här verkligen stå med?

För det är berättelsen om hur människor har misslyckats i berättelser om människors brottning. Kamp är det inte bara för det, det kan man tro ibland. Bibeln är bara.

40:02
Vad jag ska göra och inte göra.

40:03
En massa texter om vad jag ska göra, hur jag ska leva mitt liv. Eller så är det ju så här mantra samhällelig rörelse kan man läsa massa saker. Men men, prova läsa bibeln och se vilka berättelser som står där. Det polerar ingenting. Den där sopar ingenting under mattan utan det ganska brutala saker som finns med. Och skulle det vara så att det här var en bok som den är bara till för att ge det en feelgood känsla eller liksom att den ska bli populär, då kan man ta bort allt det där och det för mig blir det ytterligare. Men det är som sagt ännu en bonus. Men nummer tre är just att just det här att den har en inneboende kraft att förvandla människors människoliv. Och det finns otaliga miljontals människor av alkoholister som blivit fria, äktenskap som blivit helade, brustna hjärtan som blivit tröstade, företagsledare som blivit vägledda, unga tjejer och killar som fått tillbaka sitt värde, unga killar som fått liksom känna sig älskade, unga tjejer som har fått känna sig älskade.

Och det här händer i dag. Det hände inte bara för 2000 år sedan eller hundra år sedan, utan vi får höra om det dagligen. Gå in på sociala medier, youtube eller sök efter det så kommer det höra massor med vittnesbörd och människor berätta om hur den här boken faktiskt inte bokstäverna i sig eller med budskapen budskapet har förvandlat liksom deras liv.

41:27
Ja, men då avrundar vi här och du kan gärna, om du har tid, också titta igenom de här olika samtalsunderlag som vi vill skicka med. Så fundera det själv eller fundera i grupp om du gör det här tillsammans med några andra personer så kan man ju samtala kring det.

41:43
Vi ses! Vi ska också göra så här att de här profetiorna som vi har pratat om, vi vi har satt i keynotes anteckningar till det här avsnittet så kommer vi lägga till en länk så att du kan lätt ladda ner en pdf med en lång, lång, lång, lång lista med de här profetiorna. Förutsägelserna om vad som hände och så kan du

undersöka, göra lite stickprov, testa om det funkar eller undersöka det tillsammans med personen eller personerna som du gör den här grundkursen med. Och så kommer vi också inkludera lite reflektioner också som du kan ta med dig precis. Och nu har vi lagt grunden men nu så ska vi börja prata om lite vad kristendomen handlar om och lite andra spännande saker och så. Nu kan vi liksom grunda det vi säger på bibeln och känna att

det här går att lita på.

42:34
Det här var definitivt så. Ha en fin vecka så hörs vi snart igen. Idag så.

Alla avsnitt