Vad handlar kristendomen om? (del 2)
Avsnitt #4

Vad handlar kristendomen om? (del 2)

Det här är del 2 i ämnet om vad kristendomen handlar om. Om du inte lyssnat på del 1 ännu så gör det.

I förra avsnittet gav vi en kort kort beskrivning av mänsklighetens historia i förhållande till Gud och hur vi hamnade där vi är idag. Bilden som målades upp var ganska dyster. Men nu är det dags att avslöja de goda nyheterna och vad kristendomen faktiskt handlar om.

Bibelställen som tas upp:

  • Efesierbrevet 2:1-10
  • Kolosserbrevet 2:13-14
  • Johannesevangeliet 3:16-18
  • Romarbrevet 10: 9

Saker att reflektera över:

  1. I avsnittet pratades det om att alla människor har ett hål i hjärtat. Känner du igen dig i det? Hur har du i så fall försökt att fylla det hålet hittills.
  2. Guds nåd är en oförtjänt gåva som vi fått helt gratis utan motprestation. Hur skulle det kännas att få något extremt värdefullt helt gratis?
  3. Finns det något som du gjort som du skulle behöva förlåtelse för? Varför inte prova vända dig till Gud och be honom om förlåtelse.

Har du förstått vad det kristna budskapet handlar om eller har du frågor eller invändningar? Skriv i så fall till oss på Instagram eller Facebook!

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:27
Hej och välkommen till grundkurs i kristen tro. Det är Irene här som pratar tillsammans med oss och vi är inne i det här ämnet om Vad handlar kristendomen om? Det här avsnittet med fyra män. Förra avsnittet så pratade vi om lite missförstånd som man kanske kan ha med när man tänker men det är väl det här kristendomen handlar om. Sedan så pratar vi om den mörka situationen som människan infinner sig i. Vi pratar om processen. Var det Gud ville? Vad gjorde vi för någonting? Och nu så befann vi oss i en ganska tråkig sits där vi är andligt döda. Vi sitter i den här gyttjan. Vi kommer inte loss genom att försöka själva. Och hur i hela friden är de goda nyheterna? Kom in i bilden nu. Hur blir det här bra liksom? Där vi befinner vi oss just nu.

1:16
Och du gjorde den stora tabben att du blandar ihop Clint Eastwood med.

1:20
Inte exakt. Han kanske skulle ha fått bägge. Vad vet jag. Men det liksom jag är någon form av

aktiv filmare.

1:31
Är det unga människor som till äventyrs är 15, 20, 25? Då vet man inte vem de är. Oavsett. Och det med känns det som att här har jag förstört liksom grund. Vad är det här för gamlingar som sitter och ska verkar lyssna på dem?

1:47
Jag tänkte att jag tittar på Det var ett barn. Det var min pappa som tittar på det.

1:50
Han frågar åt en kompis.

1:52
Men jag sa att jag kollar på det här. Jag är inte så gammal, jag var ju bara ett barn i alla fall. Idag så ska vi prata lite kring om vad handlar kristendomen om och vad är det för lösning? Vad är det? Vad är de goda och glada nyheterna idag? Och på vilket sätt kommer liksom Jesus in i bilden och vad händer? Och så vidare.

2:10
Och jag hoppas att folk inte har hållt andan liksom. Har gått så här i depression i några dagar innan. Ska tills man är. Men men förhoppningsvis så lyssnar man på det här direkt efter dem om dem eller hur?

2:25
Det blir lite för många också nu när man har en sån här kurs liksom live så kan man känna av nästan stämningen i rummet när man kommer den första delen och det bara är helt knäpptyst. Wow, vilken värld. Och sen så kommer vi nu med lösningar och alla.

2:41
Ska ha.

2:42
Chans. Men i alla fall, det vi vet är att Gud älskar ju människan så otroligt mycket. Och trots att vi rörde till det så vill han inte släppa taget om oss utan han ville komma med en lösning för att återförena oss. Och saken är den att det är någon som är tvungen att betala priset, för liksom alla mina misstag, alla mina fel, alla mina tillkortakommanden för min egen synd. Liksom för att jag är skild från Gud.

3:10
Exakt hur vi ska göra den här kopplingen och berätta stories på slutet av det här avsnittet. Men man kan liknande väldigt mycket kring en och en. En rättegång kan man säga. Alltså, det finns en person som är en som man kallas som en brottsling eller den anklagade och anklagas för det.

3:31
Och sen har vi åklagaren och åklagaren via advokaten.

3:34
Precis. Och så har man den här skulden på sig. Och jag har inte råd att betala den här skulden så jag måste åka in i finkan liksom. Och då tror jag liksom det långa straffet som jag måste avtjäna och det långa straffet skiljer mig från människorna som jag älskar. Och så vidare. Och det där man är i det gamla liksom. Innan Jesus kommer och löser det här.

3:58
Precis om en superbra bild, verkligen. Så någon är verkligen tvungen att ha vår synd på sig, Ta min synd och ta din syn på sig liksom. Och Gud, hur mycket han än älskar oss, han kan inte göra det för att han är helig, han är perfekt. En annan människa kan inte heller göra det du hört om din broder bad du mig att ta din rygg, liksom jag har gjort av det här åt dig, så har den sin egen skuld och betalas, och den har inte heller liksom tillräckligt tillräckligt mycket med intäkter för att kunna täcka upp för er båda eller ens för sig själv. Och vad som händer här är det vi får se och läsa om i Nya Testamentet där Gud kommer med en lösning som är att han själv kliver ner och så blir han en människa. Han blir inkarnerad. Vi pratade om det förut och sen så lever han mitt ibland oss med liksom ett syfte och det är att komma med den här lösningen. Och som människa så är det viktigt att förstå att Jesus blev frestad i allt, precis som du och jag och som Gud så klarade han av att leva det här livet utan att synda helt perfekt.

5:03
Exakt. Det här är ganska snillrikt av Gud att lösa det på det här sättet, alltså att Gud kan inte ta våra synder som en helig människa, kan inte göra det för att de har inte hört honom, för det kan vara någon annan människas synd. Men så kliver Gud ner till jorden och är 100 % Gud och 100 % människa. Och som människa så kan han ta våra synder på sig för att avgöra att han är en människa, inte Gud. Och som Gud så kan han leva helt perfekt och bygga upp det här kapitalet. Eller om man nu ska kalla det och betala det som han ska betala för hela mänskligheten.

5:38
Precis, det är väl genomtänkt.

5:43
I stora drag, men tänkte att vi går in i lite mer detalj.

5:52
Och då går vi och läser i brevet i Nya Testamentet i kapitel två och vers 1 till 10. Då står det så här så du kan bläddra dit är som sagt Efesierbrevet kapitel två, vers 1 till 10. Ni var döda i era överträdelser och syndar då ni levde på den nuvarande världens vis. Ni följde härskaren över luftens rike, den andemakter som ni verkar i olydnad, dens människor. På det sättet leder vi allihop.

6:19
Förut var lite detaljerade så ni var döda. De var inte fysiskt döda utan de var andligt döda.

6:27
Bra alltså.

6:28
Hade inte kunnat prata med dem och skriva det här till oss.

6:31
Vi följde våra mänskliga impulser och lät kroppens begär och våra egna tankar styra oss. Av naturen var vi vredens barn, precis som alla andra.

6:40
Så alla sitter i samma båt.

6:42
Exakt så är det. Men det är bra och skönt att kunna se det själv i bibeln och läsa om det faktiskt. Att det inte var något du och jag säger, utan så här säger Bibeln att vår sorg är med. Vår Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss så mycket att nu kommer lösningar. Att han gjorde oss levande tillsammans med Kristus trots att vi var döda genom våra överträdelser. Det är av nåd som ni är räddade. Han har uppväckt oss med honom och gett oss en plats i himlen, i Kristus Jesus, för att i kommande tidsåldrar visa sin överväldigande rika nåd i godheten mot oss i Kristus. Ni är alltså räddade av nåd genom tron, inte av er själva, utan det är en gåva från Gud, inte på grund av gärningar, och därför kan heller ingen skryta och så fortsätta den där.

7:33
Och det var just därför det kändes viktigt för mig att bara ännu en gång förtydliga att det här är Clint Eastwood och att jag berätta den här storyn om att vi är i den här gyttjan och vi kan inte ta oss ut själva. Men så står det här Ni är räddade av nåd genom tron, inte av er själva. Inte för att ni har lyckats i den här gyttjan, liksom kämpa er upp för det liksom. Ingen har gjort. Och så finns det inte så mycket och ta i, utan ju mer man har försökt desto snabbare man har sjunkit, utan det står att Guds gåva är det. Alltså blir det en gåva från Gud av någon annan utifrån som kom och räckte ut handen och ryckte ut dig från den här gyttjan.

8:12
Precis. Och vi pratade lite om det här att vi alla är exakt samma. Liksom sits är det vi säger att det är ingen som kan ta beröm, men det är ingen som kan liksom peka på sig själv och säga det här på grund av mig. Utan det här är det centrala i den kristna tron att det är av nåd. Det är en oförtjänt gåva du får. Du tackar ja genom din fria vilja och du får ta emot den här frälsningen och räddningen. Inte på grund av att du är så grym i dig själv och du har så fina prestationer gentemot Gud, utan det är på grund av honom och hans verk.

8:42
Exakt var är kan vi bara säga. Vad betyder ordet nåd i det här? Amen. Du blir benådad.

8:48
Och.

8:48
Det är det kanske inte ord man använder till vardags. Jag gör inte i alla.

8:51
Fall exakt, men det är lite det som jag sa precis I nåd betyder en oförtjänt gåva. Alltså en gratis gåva. Du får det här utan att ha gjort någon slags motprestation, utan det är verkligen en gåva du får. Det är ingenting baserat på liksom din duktighet eller prestation eller dina tidigare, liksom achievements, utan det är bara av av gratis gåva som du får.

9:14
Och inte bara en gratis gåva, utan det är dessutom en gratis gåva till en person som inte har gjort sig förtjänt. För den personen fyller inte år, Det är inte jul. Det är liksom.

9:23
En oförtjänt gratis gåva.

9:24
Den har inte gjort någonting. Och så får man den här gåvan i alla fall. Och det enda syftet och enda motivet bakom den här gåvan är att den som ger gåvan älskar den här personen. Den personen i sig själv har inte gjort någonting, men givaren har älskat den här personen så mycket och därför får man då den här gåvan.

9:43
Precis så. Vi pratade lite om det här att vi är andligt döda. Vi kan inte rädda oss. Men här kliver Jesus in i bilden och så gör han oss levande. Så det tillsammans med Kristus, det vill säga att den är Jesus, hänger på det här korset. Så händer det någonting där. Att han tar all min mörker, all min synd och så, så betalar han priset för min synd. För mina brott och så ger han sitt liv. Istället för att jag ska behöva vara skild från Gud i all evighet så står det fysiskt på korset. Men sedan så uppstår han igen för att det döden kunde inte liksom hålla honom tillbaka för att inget orent fanns i honom egentligen utan betalade i någon annans synd. Och genom det så får vi ett nytt liv tillsammans med Gud. Så när jag tar emot Jesus som min Herre och som min Frälsare så blåser han nytt liv i min ande så jag blir pånyttfödd, säger Bibeln. Och andligt sett så får jag bli återförenad tillsammans med Gud igen.

10:43
Då var det ju så här vi pratade i början också, att syndens lön är döden och det är därför Jesus måste dö så någon måste dö. Någon måste betala priset genom att för sitt brott så att säga för för de här brotten som har begåtts. Och antingen så väljer jag att jag tar min egen skuld på mig så jag går och dör och liksom dör i vet. Eller så låter jag Gud Jesus som hänger på korset. Han får dö i mitt ställe och det är det som är nåden. Det är det som är gåvan. Som när vi pratar om vad är Guds nåd och den gratis gåva. Men vad är det för gåva? Jo, den här gåvan. Det är att Gud sänder sin egen son och Gud själv kliver ner till jorden och gör detta för oss.

11:29
Ja, och det är det som blir de här galna goda nyheterna. Alltså verkligen just det här att Jesus bytte ut sin perfektion, att han var helt felfri. Han levde här trots att han blev frestade, alltså levde han utan synd. Så tar han min perfektion och så ger han sin perfektion för att jag ska kunna stå rätt till tillsammans med Gud. Och vet man om sin sits? Det här som vi pratade om innan, att man vet att okej, jag vet verkligen hur jag är egentligen och hur min situation ser ut och så kommer någon annan utifrån utan att jag har gjort någonting för att förtjäna det, utan att jag har någonting som gör att jag egentligen kan ta del av det här. Men någon ger det till mig för att den älskar mig. Det är goda nyheter, så det är som att bli skuldfri för all evighet liksom. Och mer än så är det egentligen exakt.

12:17
Och jag tror. För att vi ska förstå vidden och betydelsen av det här så måste vi komma ihåg vad det är som som händer. Just att det är Gud själv, alltså universums skapare, som kliver ner till jorden och blir en människa bara för att vara en av oss liksom. Jag minns att när jag jobbade på när jag var ung och jobbade på Citygross, yngre yngre än vad jag var, jobbade på Citygross och och så jobbade jag faktiskt på grönsaksavdelningen som grönsak.

12:46
Jag vet att jag var jättestolt över dig och på alla dem som bara.

12:50
Besökte mig ibland.

12:52
Och många äpplen var det.

12:54
Staplade 20 år gammal och låg på den avdelning som var så nära 111 var den arbetsledaren hette Hassan.

13:02
Jag tyckte det var ett skämt och han sa det var.

13:05
Han i kassan på riktigt och han var liksom landsman. Vi kom från samma land och han fick för sig att vi kom från samma land, att han liksom skulle ta mig under sina vingar och få mig att utvecklas som jag vill, bara jag kunde det.

13:17
Det var ju.

13:18
Bara tillfälligt jobb för han förtjänade att betala min etta. Men hur som helst, det som slog mig idag på Citygross som jag minns det var att efter när klockan slog runt 04:05 så gick ju liksom all ordinarie personal hem och så. Och det var då jag kom liksom. Vi fick ta de här kvälls passen och så vidare. Och så minns jag att när jag jobbade väldigt ofta så kom chefen ner, huvud chefen för den här jätte gigantiska affären. Han kliver ner, klappar, sätter på sig arbetskläderna, sätter sig på en truck och så börjar han packa produkter och så börjar han jobba och packa och fixa de här grönsakerna. Och jag minns att jag tänkte så här efter en sådan ledare skulle jag vilja vara. Och det är lite den här bilden av just Gud. Han sitter i sitt kontor. Han hade inte behövt göra alla där. Han har det bra där uppe. Men så kommer han in i vår röra i det här som vi har ställt till med i, liksom misär och krig och hunger och allt det här bara för att kunna rädda oss så mycket. Älskar Gud liksom mänskligheten.

14:24
Ja fy vilken bra bild alltså. Eller man ska inte ha fysiken, den är väldigt bra. Men vi pratade mycket om det här, att Jesus dog för oss för att han älskar oss. Och det är verkligen det. Han är så driven av kärlek för dig och mig. Men han dog också för oss för att han var den enda som kunde göra detta. Han var den enda som kunde betala det här priset, det där. Det skulle vara giltigt liksom.

14:46
Han är mannen som var kvalificerad 100 %.

14:49
Gud undrar precis vad som händer att när Jesus är på korset är att förutom att du och jag liksom får nytt liv där genom att vi blir andligt levande på nytt liksom, är också att han är försoningen för våra synder. Alltså, det Jesus gjorde var att han drog ett streck över alltihopa som anklagade mig och det som var helt rätt med att jag faktiskt inte alls liksom är rätt kandidat för att kunna ha en relation med Gud. Och så förstörde han det här synda registret som jag hade över mitt liv genom att spika fast det på korset. Och han gjorde det en gång för alla. Så allt det som har varit, allt det som är nu och allt det som jag kommer att göra i framtiden också, så har han en gång för alla sagt Det är fullbordat. Jag har liksom friköpt henne. Hon är min. Det är förlåtet, det är glömt. Jag har betalat hennes skuld. Hon har inget mer att vara i skuld gentemot Gud, utan han inte behöver det.

15:46
Han är inte bara.

15:47
Offret, för är.

15:48
Han inte bara betalade skulden utan han la in ändå det passet för framtida grejer som vi ska göra nu. Inte tanken att man som kristen ska utnyttja det här liksom. Men Gud har redan förlåtit mig allting så jag kan fortsätta leva som en rövare utan det precis tvärtom att om jag ger dig en femhundring, då kommer inte du ge mig en örfil tillbaka utan då kommer du vara tacksam och säga tack för det här. Och likadant är det med mig, liksom det kristna budskapet att Gud gör den här uppoffrande handlingen. Han dör på ett kors för våran skull. Jag hade inte sänt mitt barn för att dö för någon annans barn eller för någon annan människa. Men Gud sände sin Son och dör för hela mänskligheten. Och så gör han det för att aktivera någonting i den här fria viljan, för att allting handlar om kärlek, att Gud älskar oss. Och så vill han att den kärleken som han älskar oss med ska bli besvarad. Men han vill inte att det ska ske av tvång. Han vill inte att vi ska vara robotar. Han vill inte förprogrammerade att vi ska vara förprogrammerade att älska honom. Så därför gör han den här uppoffrande handlingen, världens största kärlekshandling, i hopp om att vi ska reagera på det och säga Tack gode Gud för det du har gjort för mig. Vi måste vända oss till honom och få förlåtelse för våra synder och få den här återförenade relationen sagt. Liksom syftet och grunden i det här budskapet med Verkligen.

17:15
Men jag skulle bara vilja läsa just det här bibeltexten som jag pratade om. Just att Jesus drog ett streck över alltihopa liksom som anklagar en för det så kraftfullt. För det är verkligen det här som är de goda och glada nyheterna du vet. Oftast kan man få en felaktig bild av att Gud är därefter. Fast att ta fast det hela tiden och liksom du ska minsann känna dig skamsen och dålig och allt det. Men just att han har dragit ett streck över allt som anklagar mig för att den här nåden och kärleken ska motivera mig till att vilja göra gott i livet, vilja leva ett liv tillsammans med honom. Men när jag är i situationer där jag känner mig skamsen och dålig så finns det ingen fördömelse för den som är i Jesus. Genom vad Gud har gjort för mig.

17:55
Det är en påminnelse. Just det. Min skuld är betald.

17:58
Behöver inte betala den igen.

17:59
Jag behöver inte ha kunskapen om min synd för att mänskligheten ätit av kunskapens träd. Men men. Men jag behöver inte känna mig skamsen för att det är där den här onda spiralen sker. Jag gör nånting dåligt, är den onda djävulen som också sagt att de berörda snart anklagar mig. Och det är ju åklagaren sida i rättssalen. Jag känner mig anklagad. Den här anklagelsen gör att jag får dåligt samvete. Det dåliga samvetet gör att jag drar mig ännu mer bort från Gud. Det gör i sin tur.

18:31
Att jag tappar frimodighet, att det.

18:33
Kan bli värre och så. Och så blir den här onda spiralen och det är den spiralen som Gud vill vill bryta. Att lite som liksom med föräldrar och barn. Man vill inte att barnen ska känna sig skamsna, skamsna och känna att de måste liksom göra saker fuffens i hemlighet och i hemlighet som du gjorde när du var liten. Med den här majonnäsen som.

18:59
Jag minns det som det var igår. Jag kommer aldrig glömma det. Så jag tog en majonnäs på Balkan, hade massa små majonäs påsar kanske finns fortfarande och då sa jag att jag tyckte det var spännande så jag tog på mig att öppna upp den och så gömde mig i en liten vrå bakom soffan och så sprutade in det i kontakt i taget för jag var så fascinerad och jag var så fascinerad över att ingen såg om jag kom ihåg att jag titta mig runt axeln också, så jag var väl medveten om vad jag gjorde. Fast jag var väl lite liksom svart och blåögd.

19:31
Och hur kände du det?

19:32
Nej, men när jag blev påkommen så kände mig jätte liksom skamsen. Så var det ju definitivt.

19:37
Exakt det där Gud inte vill att vi ska känna. Att vi ska känna oss skamsna för skam drar oss bort från Gud. Han vill göra saker som drar oss närmare Gud. Men du höll på att.

19:46
Göra exakt vad vi var där, så den finns i Kolosserbrevet, i Nya Testamentet, i kapitel två, vers 13 till 14.

19:54
Och det här står alltså i något också så kan man ta tiden på sig och slå upp för att det är jättenyttigt och läsa själv.

20:01
Absolut, Det står så här Ni var döda på grund av era överträdelser och ert omskurna tillstånd, men Gud lät det bli levande tillsammans med Kristus. Han förlät oss alla våra överträdelser och drog ett streck över det skuldebrev med dess föreskrifter som anklagade oss. Det tog han bort och spikade fast det på korset. Och jag tycker det här är så kraftfullt och jag vill bara skicka med det att läsa det igen. Och det är det här som är det glada budskapet också. Att det finns en Gud som inte bara sitter där uppe och har armarna i kors och tittar ner på mänskligheten och tänker kolla vad ni gjorde utan han kliver ner. Han blir den här chefen som du säger sätter på sig arbetskläder. Han behöver inte göra det, men han gör det för att han vet att jag har lösningen för att återförena människan.

20:46
Jag är den enda.

20:47
Exakt så är det. Mer korrekt sagt.

20:54
Men det finns också 01:01. Och det är det här som vi pratar om som handlar om att bli frälst. Man brukar prata om kristendomen och det här är ett ord som används på olika sätt. Andra saker man kan vara frälst för.

21:06
Fotboll.

21:06
Fotboll eller frälst för någonting annat. Och det ordet används lite fel för att det betyder att man är typ förälskad eller stått störtkär i fotboll. Men vad betyder ordet frälst i det här sammanhanget? Vad händer när jag får mina synder förlåtna och så blir jag frälst? Vad betyder det?

21:24
Bra frågan så att man skulle kunna säga att bli frälst betyder att bli räddad för att förenkla det så du blir räddad från att vara skild från Gud i all evighet. Du blir räddad från mörker, från synd, förlåt, från gyttjan exakt från allt det dära och sen så blir du räddade till någonting så det inte bara från någonting utan också till någonting.

21:47
Och när man blir frälst, då lever man perfekt resten av livet.

21:51
Jag hoppas att det hade varit en sanning. Vissa tror ju det, men nej, det gör man faktiskt inte utan vi lever fortfarande ett liv här på jorden. Vi är fortfarande brustna människor och Gud verkar i brustna människor och han hjälper oss med att läka våra hjärtan, förnya vårt sinne, hjälpa oss att bli mer och mer Jesus lika liksom. Men att bli frälst betyder att Jesus är den som har förlåtit dig alla dina synder, alla dina misstag och så tar han emot dig och hans kärlek till dig är inte baserat på grund av vad du har gjort för honom tidigare, och därför förlåter han dig utan hans kärlek till dig och baserat på vad han har gjort för dig och du utifrån din fria vilja väljer och ta emot det. Och den relationen med Gud påbörjas liksom här och nu och sen så fortsätter den in i all evighet tillsammans med honom och det är det som är så kraftfullt faktiskt i just det här att det är inte bara någonting vi behöver se fram emot senare av När jag dör, då kanske jag tar beslutet utan du och jag. Vi har ingen aning om vad som händer i morgon liksom. Utan det bästa är att ta ett beslut om du vill ha Gud i ditt liv här och nu. Och vad säger Jesus om det så att du är på riktigt? Om det är så att du är den som de beskriver, att du är och Bibeln säger att du är när man kommer och liksom betalar med skulder och jag vill leva ett liv tillsammans med dig.

23:11
Och om vi ska gå tillbaka till det vi pratar om i förra avsnittet i allra början så nämnde vi det här kring att att det handlar om att vara en god människa. Men varför räcker det då inte? Tänk om jag lyckas leva ett perfekt liv och är en god människa och är också det. Varför skulle inte det räcka?

23:31
Ja, men det är ju på grund av att allt det vi har pratat om innan att om man inte tänker på vad som är Guds standard av godhet så räcker inte vår godhet hela vägen upp, utan Guds standard av godhet är att du är helt perfekt allt igenom både från insidan och ut. Och du och jag kommer inte till tillräckligt långt fram liksom. Vi når inte ens målsnöret.

23:52
Och att det inte räcker att vara tillräckligt bra, utan det måste vara helt perfekt och sköraste för att det räcker med att man begår ett brott så har man gjort sig skyldig till alla brott. Precis för att det liksom är att det är binärt. Det är liksom allt eller inget, det ena eller andra. Antingen så är det ju perfekt eller så är det inte perfekt och då är det inte gråskalor. När hjälper hjälper liksom inte det. Det hjälper inte att jag har inte mördat så många utan jag har bara mördat vissa människor. Jag har inte ljugit jättemycket utan bara lite utan att ha ljugit eller så har det inte gjort det något Av de här två så är det så att kristendomen erbjuder den här lösningen, att Gud kliver ner och gör det här för oss. Men det finns ju massa andra lösningar och andra religioner än en av de sakerna att försöka i egen kraft. Och det inser vi. Det går inte för att då är det som att jag är i den här gyttjan och jag kommer inte loss av mig själv. Vi har också märkt att att det som religion i största allmänhet, andra religioner

handlar just om om det här. Lösningen som religion oftast har är att vi lyckas inte leva upp till den här standarden. Vi kan inte klara av alla regler. Men för att det ska kännas bättre och för att vi ska klara oss över den här ribban, ja då sänker vi ribban i stället och då och då gör vi det lite lättare att vara människa. Då är det inte lika lika noga med med med allting som man är som jag, som man kan ha. Man kan liksom så man så kan man ha. Vi pratar om det, att man kan ha begär till, till, till andra. Och i stället för att begränsa mitt begär så skapar vi en religion. Och så säger vi att en man får ha fyra fruar och så blir det liksom plötsligt lite, lite lättare att klara av den regeln så att säga. Så i stället för att vi just att istället för att klara av det här så sänker vi ribban.

25:51
Precis. Och det är det som är man. Man måste förstå det här att när Jesus kommer in i bilden så tänker kanske vissa saker, men han kommer Pippi slav under standing liksom. Här är Jesus mycket mildare. Han är softare. Om jag tittar på Gamla testamentet. Oj vad Gud var liksom kravfylld och eller hade värsta kriterier. Listan här med Jesus känns mer soft och skön. Men när Jesus kommer in i bilden så bekräftar han både Gamla testamentet lagen så säger han Men jag vill bara säga ni har hört att det är sagt så så. Men jag säger till er om ni inte ens med era motiv och ditt hjärta tänker så här, då har ni missat målet. Då räcker inte det hela vägen. Så Jesus, Jesus höjer ribban. Han sänker inte ribban utan Jesus. Han ger dig inte rabatt på priset utan han betalar ditt pris i stället just i det han gör, liksom när han kliver in i bilden. Han ger den möjligheten exakt så.

26:39
Han sänker inte ribban. Han höjer ribban.

26:41
I.

26:42
Män och gör det ännu svårare. Men går han efter så gör han inte det. Svaret. Han säger så här att egentligen så var det så här till att ni ens skulle känna att ni har en chans. Då blev ribban lite lägre. Men egentligen så är det bara motivet och tanken som är det som är nyckeln här. Så han höjer ribban. Men sen så hoppar han över ribban och oss för att vi inte klarar av det i egen hand.

27:06
Precis så är det och.

27:07
Det finns en bild just kring det här med olika religioner och nyandlighet och olika saker där där man kan tänka sig att att varje religion är liksom som en, som en stege upp till en gud som är som är högt upp och alla religioner. Så ska jag liksom klättra upp på den här stegen och det här. Den här stegen är så långsökt så det är liksom ingen som klarar av att klättra upp till den här stegen. Men inom kristendomen, i stället för att jag ska klättra upp till Gud så kliver Gud ner för stegen, sätter mig på sina axlar och så klättrar han upp till stegen. Så när vi inte kunde komma till Gud så möter han oss på våran planhalva, i på jorden, i våran. Han missar i vår liksom det här livet och så tar han med oss till sig in, inte himlen in till det här eviga livet.

27:58
Exakt. Och det är så väl beskrivet i det vi kan läsa om som är väl känt, typ i Bibeln. I Johannesevangeliet, kapitel tre och vers 16 framåt så beskriver det just här vad Gud gör faktiskt det du säger om det här brukar man läsa om väldigt ofta. Man har till och med sett att jag på nyheterna. Ibland är det inte nyheterna, men till och.

28:17
Med folk tatuerar in den här texten. Johannes 03:16.

28:20
Precis den där kallas.

28:21
För lilla evangeliet kan man säga. Så den är hela.

28:23
Bibeln.

28:23
Lilla Bibeln. Den sammanfattar liksom hela allting och det glada budskapet.

28:30
Men då står det här Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv. Det var inte för att döma världen som Gud sände sin son, utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd med den som tro, men den som inte tror är redan dömd eftersom han inte tror på Guds enda Sons namn. Så poängen här är att Gud älskar människan så mycket att han kliver själv vidare ner till vår värld. Han gav sig själv för oss, inte för att döma oss, utan för att rädda oss. Och när vi sätter vårt hopp till honom så står vi inte där dömda, utan vi tror på att det Jesus gjorde för oss räcker för att du och jag ska kunna bli återförenade med Gud. Men för mig som inte vill ta det där. Jag står ju där redan dömd eftersom jag förmår inte betala priset i mig själv. Jag har därmed har jag den skulden och därför är jag dömd i mig själv.

29:26
Men nu när vi ska knyta säcken, vi har pratat om problemet. Vi har pratat om lösningen som Gud erbjuder. Hur tar man del av detta nu? Dvs om jag jag vill bli kristen, Hur blir man kristen i den formen man läser typ så här. Jag vet, när jag växte upp som som muslimer så sade man Om du bara ser Lena eller Lars och om han.

29:51
Vad gör.

29:52
Jag då? Är du kristen eller muslim eller om du bara säger den här formen också så blir du det. Eller är det liksom en skola man ska gå? Eller är det någon man ska uppnå? Nirvana eller liksom hur? Hur blir man kristen?

30:09
Det är ingen kurs. Du måste inte gå någon bibelskola. Du måste inte liksom komma från den rätta familjen.

30:15
Du måste inte ens gå en grundkurs.

30:16
Nej, faktiskt, eller hur? Utan på riktigt. Hur tar man emot det? Gud har gjort det så enkelt att för varje människa som vill, vem du än är, vad din bakgrund än är för någonting, om du tänker dig det ena, du känner inte hos mig. Jag är inte Guds bästa barn. Du har ingen aning om vad jag tänkt, vad jag gjort, vad jag inte har gjort fast jag vet att jag borde göra och så vidare. Även dig så vill Gud ge möjligheten till alla människor som vill kan få ta emot det där. Och hur gör man det väldigt enkelt genom att du bekänner att Jesus är din Herre. Du tar emot Jesus i ditt hjärta. Alltså du bör känna honom att han är din Herre. Du tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda. Han har betalat det här priset för dig. Och där och då blir du försonad med Gud. Alltså, du behöver inte göra mer än att du vänder om ditt hjärta till honom och säger Herre, här är jag, jag tar emot dig, förlåt mig, och vi följer dig. Jesus.

31:10
Att säga att ge igen bilden med gyttjan och man befinner sig i gyttjan och Gud sträcker ut den här armen. Då är det ditt gensvar. Det är det som det handlar om. Exakt då kan du välja att sträcka ut din och din arm också och ta emot det här repet eller pinnen eller vad du nu har som Gud har sagt. Och så kan han rycka dig från den här gyttjan. Och det finns ju en bibeltext om just det här. Hur blir man frälst, Hur blir man räddad? Eller kristen? Och den finns i ett brev som heter Romarbrevet och det var ett brev som han skickade helt enkelt till en kyrka i Rom. Vi pratade om det, att man skickade brev och så skrev man lite saker och så spreds det här brevet. Romarbrevet kapitel 10:09 så står det att om du alltså öppet bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då blir du räddad. Varför är det så viktigt? Jo, därför att när Jesus hänger på korset och betalar min skuld genom att jag bekänner sig till Jesus, så säger jag Jag vill vara en del av den där delen jag vill, jag vill ta emot syndernas förlåtelse. Jag vill ta emot den här lösensumman som Gud har betalat för mina synder. Så jag omvänder mig. Jag vänder mig till Gud och så får jag då den här gåvan som är som jag får genom Guds nåd.

32:35
Exakt så är det, så det blir inte svårare än så. Det är väldigt, väldigt enkelt för dig. Om du vill ta emot det så är det din fria vilja och du väljer att göra detta och du vänder din riktning och säger Jag följer nu den här Jesus och jag tar emot honom. Han är min Herre, Han är min Frälsare.

32:53
Innan vi avslutar denna så skulle jag bara vilja läsa en sista liknelse och jag tänker att jag ska läsa den innantill så att den är. Eller vill du läsa den.

33:03
När det.

33:06
Är tänkt att jag läser den innantill för att den är Den är så bra och den sammanfattar allting vi har pratat om i de här två avsnitten och så lätt låter vi det liksom sätta punkt för det här avsnittet innan vi går in på nästa avsnitt som är superspännande. Och då är det här en liknelse där liknelsen om domaren då står så här. Två personer gick i skolan tillsammans, hamnade på samma universitet och blev mycket nära vänner. De fortsatte ut i livet, valde olika banor och tappade sedan kontakten med varandra, studerade juridik och blev domare medan den andre sjönk allt djupare ner mot samhällets botten och slutade som kriminell. En dag kommer brottslingen att stå inför domaren. Han hade begått ett brott och han var skyldig. Domaren kände igen sin gamle vän och insåg att han stod inför ett dilemma. Han var domare och det var hans plikt att döma rättvist. Han kunde inte låta mannen gå fri från sitt straff. Å andra sidan ville han inte straffa sin vän därför att han tyckte om honom. Det slutade med att domaren förklarade för brottslingen att han var tvungen att döma honom. Han måste vara rättvis, så han dömde honom till en viss summa pengar. Men sen gick han ner från sitt dumma säte och skrev ut en check på det belopp som böter summan var. Han gav checken till sin vän och betalade hans böter. Och det här är just en bild av vem Gud är. Han är den här domaren. Han ser oss komma in i domar salen. Han älskar oss så mycket att han står inför det här dilemmat. Han måste är rättvis, rättvist. Men han vill inte vi ska gå förlorade. Så han dömer oss rättvist. Han dömer oss till döden, för syndens lön är döden. Men sen kliver han ner från domar sätet och så skriver han en check och betalar priset för våra synder så att vi kan vara fria. Så vad handlar kristendomen om? Kristendomen handlar om att vara fri och förlåten, att ha fått återförenat relationen med Gud och varje kristen, varje människa som någonsin existerat har det här hålet på insidan som ingenting kan fylla. Och Blaise Pascal, han som kom på en matematiker jag tror han var det, var den som kom på den allra första datorn. Han pratade just om det, att det finns ett hål i varje människas hjärta och så försöker vi fylla det här hålet med massa olika saker, upplevelser och grejer. Men ingenting verkar få oss att bli tillfredsställda hur mycket vi än fyller det här hålet. Men det finns bara en sak som kan fylla det och det är att vi får åter relationen med Gud och det är det som är meningen med livet och det är det kristendomen handlar om.

35:50
Jesus. Då börjar vi känna oss klara kring det här ämnet. Vad handlar kristendomen om? Jag hoppas att du liksom har fått en djupare förståelse för vad det faktiskt handlar om och du får jättegärna dela med dig av detta till vännerna som du vet är nyfikna och liksom har funderingar. Kanske hade någon polare därute som du precis har pratat om att ha med? Det handlar ju om att vara en god människa. Eller är det inte liksom att man bara tror på Gud eller något annat? Så dela med dig av det här. Låt dem lyssna på detta och så tror vi att det kommer säkert vara till många aha upplevelser för folk därute. Och det om kursen också.

36:27
Jag har precis fått och nu har vi kommit så långt i den här kursen att du börjar förstå lite av vad det verkligen är. Det är bra eller dåligt. Du börjar bestämma dig lite grann för om du tycker det här är bra, gå gärna in och ge oss ett betyg i Podcaster appen eller på Spotify om du är där, för gör du det, då kommer fler att få ta del av detta och kunna lyssna på det här. Då får man liksom. Då syns man bättre i listorna och allt det där liksom. Den här kursen helt gratis, men det skulle kunna vara en betalning. Nej, men om du tycker det här är.

37:03
Bra och känner dig.

37:04
Generös så kan du göra.

37:08
Det. Men tack för det du och så får du ha en fantastisk vecka. Vi hörs snart igen för då.

Alla avsnitt