Har inte vetenskapen bevisat att Gud inte finns?
Avsnitt #5

Har inte vetenskapen bevisat att Gud inte finns?

För en del människor är det superviktigt att tron inte får vara i konflikt med vetenskapen. För andra spelar det ingen roll. Och för ytterligare några så finns det en rädsla att närma sig vetenskapen för att man tror att vetenskapen som kunna visa något som helt omkullkastar ens tro.

I det här avsnittet i grundkursen pratar vi om vetenskapen inte har bevisat att Gud inte finns och om vetenskap och tro kan gå ihop. Vi tar också upp hur mycket vetenskapen egentligen vet.

Bibelställen som tas upp:

  • Romarbrevet 1:20

Saker att reflektera över:

  1. Hur viktig är den här frågan för dig?
  2. Är det avgörande för din tro att vetenskapen och Bibeln går hand i hand?
  3. När du hörde frågan i avsnittet om hur många nobelpristagare under 1900-talet som är kristna, vad gissade du då? Blev du överraskad av svaret?
Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:28
Hej och välkommen till en grundkurs i kristen tro. Så roligt att du är med oss idag och det är Irena som pratar här.

0:35
Och Hemen här också.

0:37
Och vi hoppas att du har haft en bra resa hittills är att utforska vad den kristna tron handlat om. Vi är inne i avsnitt fem just nu där vi kommer prata lite mer kring just vetenskap och kristen tro. Får vi ihop det eller inte? Så det kan bli ett spännande samtal faktiskt.

0:53
Ja, men jag tror verkligen det. För i förra avsnittet så pratade vi om vad kristendomen faktiskt handlar om och olika människor kommer in i det här med kristen tro med olika bakgrund kan man säga. Alltså för vissa så har man kanske kommit från en annan religion, andra kommer från en ateistisk bakgrund eller så har man på något sätt tror på en gud, men man vet inte riktigt. Man har inte definierat det som. Vi har liksom alla den här bakgrunden, den här ryggsäcken med oss när vi går in i det här och i tre avsnitt nu så kommer vi prata just kring det här med vetenskap med Gud i kristendomen. Vi kommer ha några avsnitt som handlar om vad? Var kommer universum ifrån? Vart kommer livet ifrån? Och litegrann ger liksom en bild av Hur ser en en kristen på det här med livet och alla de svåra och stora frågorna? Skulle ändå vilja kalla det.

1:48
Ja, men det är stora frågor och jag ville bara haka på det du säger där om att vi är olika och det är verkligen så. Vi kommer från olika bakgrunder, vi olika perspektiv på saker och ting. Vi har olika filter när vi hur vi tar emot information och så vidare. Och just nu är vi inne i det här ämnet med vetenskap. Har inte vetenskapen bevisat att Gud inte finns så tror jag att man reagerar lite olika kring det. Att vissa känner sig Yes, äntligen! Nu pratar vi om saker som jag verkligen behöver få klarhet i. Jag behöver få förståelse kring detta. Jag får inte ihop det liksom. Jag tycker att de strider mot varandra och så vidare och så vidare. Medans andra som kan vara så superbra ämnen med det kanske inte. Det mest viktigaste för mig är att gå vidare i min process i att utforska mer kring vem Jesus är, vem Gud är och om den kristna tron är någonting för mig.

2:40
Och där är du och jag. Väldigt olika kan man säga. Nästan som natt och dag. Jag tycker att det här är superviktigt. Superintressant. Jag ska berätta lite om min personliga resa liksom. Alldeles strax in i det här avsnittet. Men för dig så är det här typ Sahara en dröm. Inte när som helst liksom. Det gör varken till eller från. Det kan vara skönt att veta att jo, men vetenskapen strider inte mot min tro. Men om det skulle gjort det så spelar det ingen roll för mig och så. Men för att för mig så är det. Så är det ju. Men jag vill på nåt sätt försöka få ihop det.

3:16
Exakt. Det var en bra beskrivning av oss två för att jag brukar tänka så för min del så är inte det här en förutsättning för att jag ska tro. För jag trodde, innan jag fick bekräftelsen från liksom att det här hör ihop så att säga. Men men, samtidigt så vill jag också vara tydlig med att det här faktiskt kan hjälpa vissa att känna sig. Och det här är en viktig pusselbit där man liksom är min mamma. Man får klarhet i vissa saker som man känner nu har fastnat i detta. Jag kommer verkligen inte vidare. Och med det sagt, jag tror ju på det jag tycker är viktigt. Så kategorisera inte mig. Den som inte liksom är helt bortkopplat. Så är det inte. Men jag har inte det. Så mitt största intresse att gå.

3:55
Runt med foliehatt och tror att liksom jorden är platt zack.

4:02
Tillräckligt

att man väljer rätt kategori.

Men jag kommer ihåg när jag var yngre och gick i skolan så fick vi till uppgift att vi skulle liksom ändå tro att det var så. Skulle vi göra är skriva en kortlek som är ett A4 papper med hur vi tror att världen kom till en och vi var kanske 25I klassen något sånt här och alla skrev utifrån sin egen övertygelse och det var ju lite det som man skulle liksom. Men det var det som var uppgiften. Jag kom ihåg att jag kom till tro där i mitten på åttan så jag var ganska ung när jag börja tro på Jesus och då kände jag så här. Men för mig är det sant att Gud är den som är, liksom står bakom hela faderullan. Sen vet inte jag i detaljerna hur saker och ting blev till, men det var det som var min utgångspunkt. Så jag kör liksom hardcore utifrån att öppna upp nästan min bibel. I begynnelsen fanns Gud och körde verkligen.

5:03
In en bok.

5:06
När det började berättas om det där Gud som har skapat människan och han är den som liksom står bakom allt det här som vi ser idag osv. Och man kan ju lugnt säga att jag var den som stack ut rejält och det var ingen annan i min klass som skrev detta. Jag vet inte hur det var med den parallella klassen, tror inte heller att någon skrev likt mig liksom, utan alla körde utifrån det vi lärde oss på en lektionerna att det är så här vi ska resonera och tänka och det är de här svaren vi får fram när någon frågar Hur kom världen till? Medan min var lite avvikande. Kan väl säga att jag stack ut och då ville min lärare ha in mig på ett rum för att hon vart ju nyfiken. Med det sagt så var den här läraren inte alls så uppmuntrande i att jag blev troende och hon tyckte inte riktigt att det var rationellt beslut från mig och hon kände liksom att hon var inte så för det hon var. Hon och hon la ganska många kickar och var ganska negativt inställd liksom.

6:05
Men var hon bara nyfiken eller var hon orolig? Jag tror väl att det har gått. Det liksom har blivit.

6:13
Nej, jag tror precis. Jag tror nog att det fanns mer en oro för att jag var där. När jag kom till tro så var jag ganska öppen med det och var väldigt frispråkig. Jag hade inga problem med att berätta att jag tror på Jesus. Jag tror på Bibeln. Gud kan bota sjuka är liksom Guds Ande bor i oss. Alla såna saker som man kan känna. Så vad är det som pågår liksom? Vad har hänt?

6:35
Vi måste hjälpa och hjälpa.

6:37
Det var faktiskt ett samtalsämne, en gång i klassen fick jag höra efteråt att folk kunde vara vad är det som har hänt? Men det är en annan story. Tillbaka till det här samtalet med min fröken. Så hon tog in mig på rummet och hon är ju kanske blandat med nyfikenhet och oro i att veta hur resonera mig fram till det här att Gud är den som står bakom liksom allt. Och jag kommer aldrig glömma det för jag satt där liksom jätte ung. Och du vet, man tycker sina lärare är super gamla fast man själv närmat sig där och nu att man är sig.

Hon kändes skrämmande gammal och då pratade hon och så ställde hon lite frågor som hur kommer det sig att du tror på det här? Och jag banne mig, jag är kristen. Jag tror att Gud står bakom det här. Och så ställde hon massa frågor och jag sa till henne Till slut sa men vet du, jag kan inte svara på alla frågor. Men jag vet en sak och det är att Gud älskar oss. Och han klev ner och så visade han sig för oss genom att liksom han blev människa. Och han vill att du och jag ska få lära känna honom. Han ger förlåtelse för våra synder och det var liksom den lilla kunskapen vi hade om Gud. Det korta evangeliet och det vi pratade om förra gången var Vad handlar kristendomen om? Det var det jag fick liksom presentera för henne och hör och häpna, jag trodde aldrig att det skulle hända. Och så börjar hon mjukna till och så blev hennes ögon för tårfyllda och så började hon bara lägga bort pappret och så ber hon berätta om att nämen, jag tycker det är svårt det här med tro för att min pappa hade varit sjuk länge och jag alltid undrat om Gud finns. Varför går han genom det här? Och så börjar samtalet bli något helt annat och där sitter jag och är helt där. Vad är det som händer liksom? Det var sån fin dialog som jag hade med henne, men det föddes utifrån att hon bara. Hur tänker du? Hur resonerar du kring detta liksom?

8:22
Och det var precis så jag menade. Som jag sa i början på det här avsnittet, att just det här att vi kommer in i det här med olika bagage och bara och sänder ut till dig som lyssnare eller i en grupp som lyssnar på det här. Tro aldrig att du kommer in i det här som en Klein kit, som ett vitt papper och så ska och så skriver du liksom en ny, ett nytt kapitel i livet. Utan vi har saker med oss. Vi har fördomar, vi har föreställningar om hur saker går till och vad det kan vara. Våra föräldrar som har lärt oss det här, familjen vi växte upp i. Det kan vara skolan, det kan vara massa olika saker, saker som har blivit gjorda mot oss. Man kanske växte upp igen när man en troende familj och så hände det hemska saker och sen så börjar man liksom koppla ihop kristen tro med det hemska som hände med mig. Och det här är liksom inget vi kan rå för utan vi kommer alla med med detta så att oavsett om man är ateist eller man kristen så har man ett bagage med sig in i det här precis innan.

9:25
Det har man och det är därför vi vill skapa utrymme i just den här kursen om att du kan få ställa dina frågor, vilka frågor det än är, så små eller hur stora. Till och med när ska du få möjlighet att få ställa dom till oss? Och undrar du över någonting längs med kursens resa så snälla gör det! Alltså gå in och gå in på instagram och facebook på våran tro och livsstil kontot, skicka ett DM, ställ dina frågor så kommer vi samla ihop frågorna och svara så gott vi kan för att det är viktigt att kunna få den möjligheten att få ställa den här frågan så man känner sig fram. Men den gnager därinne liksom. Jag behöver få svar.

10:03
Och de här frågorna kommer vi sen också att spela in. Och du, du kommer vara helt anonym så. Men vi kommer spela in dom här frågorna så att det blir bonusmaterial i den här kursen. För att det är så här att om du. Om du går runt på den här frågan så är det med största sannolikhet så att det är jättemånga andra som också har exakt samma fråga. Och det gäller att vara liksom den personen som vågar. Men nu ställer jag den här frågan och så hjälper du alla andra som också går runt och tänker på samma sak exakt här.

10:33
Men du började med att berätta om att vi alla är liksom olika, vi gör olika resor och så vidare. Och jag gjorde den här resan från att kalla mig kulturellt kristen till att börja fatta vad jag kände mig till. Alltså den kristna tron. Men du har gjort en helt annan resa och det är min följdfråga till Är det därför du är så intresserad av vetenskapen också? För du var ju muslim innan så blev du ateist och gick hardcore in på att utforska liksom vad säger vetenskapen? Och sedan landar du i att den kristna tron är det som du vill, liksom tro på och bekänna dig till med det därifrån du har fått den här nyfikenheten kring vetenskapen versus Gud.

11:09
Jag tror att det handlar väldigt mycket om hur man är lagd som person, alltså hur min hjärna funkar, hur din hjärna funkar, hur du som lyssnar, hjärna funkar och när jag ska försöka göra en jättelång story så kort jag bara kan. Men när jag växte upp så växte upp med jättedåliga förhållanden, vi var jätte fattiga och jag gick igenom jättemånga jobbiga saker. Pappa, min pappa lämnade, min mamma gifte om sig. Den personen i princip brukade våld mot oss så det är en massa olika saker som jag inte går in på i detalj just nu. Kanske någon annan gång. Men det ledde mig till att tänka att hur kan det finnas en god gud? Och så har jag fått gå igenom alla de här sakerna, ungefär som din lärare resonerade. Och min slutsats var att när man det kan inte finnas en Gud, åtminstone inte en god Gud. Och om det finns en Gud som inte är god, då vill jag inte ens tro på honom, om han ens existerar. Så jag blev ateist när jag började gymnasiet och det gick så långt att jag hade en kompis och så gjorde vi narr om religion och vi kom fram till att alla som var troende, det var svaga människor som behövde tröst när livet blev tufft. Men vi minns att vi intellektuella, vi är starka. Vi behöver inte den trösten utan vi klarar oss på egen hand liksom. Och inte så långt satt i ett par tre år på gymnasiet så skulle vi ju Så ska man göra ett projektarbete, ganska stort projektarbete och så började vi fila på vad skulle vårat projektarbete handla om. Och då kom vi fram till den här genialiska idén att vi ville bevisa hur töntigt det var med tro och hur fel det var med religion så och vi ville bevisa det genom att vi Johan skulle skapa en ny religion för att bevisa hur enkelt det var för Mose och Mohammed och Jesus för oss. Vad det världen liksom det är samma, samma skrot och korn liksom. Och så. Men vi skulle skapa en ny religion och så skulle vi bevisa hur enkelt det var för dom och komma med lite nya regler. Och så sa jag Det här är min religion, jag är en profet. Tro på mig. Och så två. Och i vårt huvud så tänkte vi att det måste vara så enkelt. Det var för de här personerna att det var så här det gick till. Men så här ska det ju. Jag tycker man så. Den här religionen skulle heta feminismen.

13:31
Om.

13:32
Och jag var som den här profeten och till slut. Det gick liksom överstyr när vi inte presenterar det här. Vi måste skrota det här. Så vi gjorde det och gjorde ett annat projektarbete. Men det här visar lite grann hur anti kristendomen jag var. Man var en riktig hardcore ateist så jag hade alla mina bevis klara och alla mina argument klara och så vidare. Och sen så hände det då att jag blev kristen i efterhand och det går jag inte in på just nu. Men jag minns ändå någonting från min uppväxt som jag tyckte var väldigt intressant och som jag bär med mig än i dag. Och det var och jag vet inte hur du hade det, men när jag växte upp så hände det väldigt ofta att jag kom hem och mamma var inte hemma utan jag kom liksom hem först för att jag slutade tidigt och då kom man och så slår man på tvn och så tittar man på alla de här programmen, dvs på sin tjock-TV. Och på den tiden var det ju liksom massa olika. Det var Baywatch och det var andra program och bland annat ibland så var det typ så här i Vetenskapens värld eller något i den stilen. Det var liksom en dröm. Men det hade dom vetenskapliga dokumentärerna med den här är det djupare.

14:44
Jag är.

14:45
Där man tittar på den är hälften för att man är intresserad och hälften för att jag behöver somna. Och den rösten som vaggar in mig som.

14:53
Alfahannen går runt och letar efter.

14:57
Det. Och då var det en gång så var det ett program som handlade om dinosaurier och det intressanta med det och den tanken slog mig redan då och det var liksom innan jag blev artist. Det var innan. Jag blev liksom någonting av av allt det här. Innan jag blev kristen så slog tanken mig. De beskrev dinosaurierna lite som du såg nyss. Alfahanne. De gjorde det här och nu har modern omsorg över sina och kläckta ägg och hon beter sig si och hon känner så och så vidare. Och så bara slog mig tanken hur i hela friden kan hon veta allt det där? För de sa inte en enda gång Vi tror att de kände så här, vi tror att de gjorde så här. Vi tror att det gick till på det här sättet utan de pratade om det som att det var ett faktum och bara hur i hela friden kunde de veta alla de här sakerna om dinosaurierna som vi aldrig har sett? Att det vi har av dinosaurier är lite liksom fynden av skelett. Och ibland kan det ena skalet benet vara på ett ställe och en kilometer bort i det andra skalet och så har man hittat dem och sedan pusslat ihop dem och hoppats att det skulle vara samma dinosaurie. Och så har vi dykt upp som en dinosaurie. Och jag tror att den sorg jag funnit är inte det jag säger. Men hur kan vi veta hur, hur de betedde sig, hur de var, hur de lät? Och faktum är att vi vet inte ens hur deras hud såg ut. Jag vet inte vilken hudfärg de hade, om de hade fjädrar eller skinn eller liksom vi vet nästan ingenting. Men vi gör dessa dokumentärer och så pratar vi om det som om vi vet. Och det här köper unga och gamla människor och bara sväljer det med hull och hår utan att ifrågasätta någonting av det här. Och varför jag nämner det här, det är för att det här är en röd tråd genom vetenskapen. Jag älskar vetenskap. Vi har prenumererat på Illustrerad Vetenskap och jag älskar. Jag har inget emot vetenskap, men många gånger så utger vi oss för att veta saker. Vi säger att vi vet saker, men egentligen vet vi ingenting om den saken eller väldigt lite i alla fall. Vi kommer ha två avsnitt efter det här och det ena avsnittet handlar om Big Bang, teorin om hur universum kom till och det andra handlar om evolutionsteorin, hur livet kom till. Men faktum är att vi vet inte hur livet kom till. Vi vet inte hur Big Bang teorin, men vi kommer gå in på det. Men det här är min bakgrund liksom som till hur jag inte angriper. Men hur jag går in i det här ämnet är.

17:20
Precis så det är. Och det är så spännande det där. För att det du sa, det var liksom när du gick i skolan och det är x antal år sen, kanske 15:20 år sedan som du fick se det där och än idag. Vi har en dotter som är tio år, hon kommer hem från skolan och så är det självklara saker som man pratar kring just. Tillbaka till det här med dinosaurier. Att man utgår ifrån att så här är det bara och vi har bara accepterat att det är det här som är den absoluta sanningen kring de här detaljerna som du var inne på liksom. Men just det här med vetenskap och det övernaturliga brukar det vara så med. Hur får vi ihop det liksom? För att det är oftast det som man kan tycka är lite utmanande liksom. Vetenskap är väldigt fakta. Du kan möta det, du kan se, det du kan liksom ta på det på något sätt. Att många kan tycka att det är lite utmanade kring det här. Men tror man verkligen på mirakler liksom? Hur får du ihop det? Du som säger att du tror på vetenskapen?

18:10
Ja, jag skulle veta fakta inom citattecken för att vi många av de saker som vi säger att vi vet vet vi inte som sagt. Men men, så är det ju och många tänker så att på grund av att vi har vetenskapen så kan vi inte tro på att mirakler kan ske.

Och jag hade på jobbet så hade fick jag just den här frågan under en lunch av en kollega som sa att att men du, jag vet ju att du är troende och jag tog upp den här berättelsen. Det finns en berättelse där Jesus står inför tusentals människor, runt 15 000 personer och alla de behöver äta. Och lärjungarna tiger och säger Vi har ju mat och så säger han och så säger de att det finns en pojke här. Han har bara fem bröd och två fiskar och då tar Jesus de här bröden för det. Och så gör han ett mirakel så att de den här lilla liksom lunchlådan läcker räcker till 15 000 personer. Och så ställer den här kollegan då frågan Men tror du på det här liksom? För jag tänker ju mer att det här är lite metaforiskt liksom att om man vi ska göra det mesta av det lilla vi har och så vidare. Och absolut, det handlar det också om. För att ofta är berättelserna det här en berättelse. Det här är ingen liknelse. Det är viktigt av oss alla att särskilja Jesus liknelser och de ska vi försöka tolka och förstå vad de betyder. Men en berättelse, det var något som faktiskt hände som en historiebeskrivning. Men men, de är mångfacetterade. Ja, de kan absolut betyda det. Du tror att det så som du tolkar att vi ska göra mycket av det lilla vi har. Men jag tror också att det var ett faktiskt mirakel som skedde där. Hela kristendomen bygger på ett mirakel, dvs miraklet att Jesus uppstod från döden. Vi vet att människor gör inte det.

19:56
Till vardags.

19:56
Till vardags normalt sett. Men Jesus upptäcktes från de döda och det finns berättelser från andra människor som uppväckt från döden efter det. Men hur och hur kan man tro det liksom? Måste man ha det? Är det blind tro? Liksom hur ska man resonera kring det? Och då tänkte jag så här att man måste lyssna på alla de här tre avsnitten i följd för att kunna förstå mitt resonemang nu. Och det är att har jag tagit klivet till att tro att det finns en Gud, en övernaturlig Gud som står utanför tid och rum, som har skapat hela universum i liksom på ett ögonblick. Då är klivet att tro att Jesus gick på vatten eller gjorde vatten till vin eller uppstod från döden eller botade sjuka. Då blir inte det steget speciellt stort just där. Och jag har jag har anledning att tro att det var Gud som skapade det. Det kommer vi gå igenom i nästa avsnitt om att det var Gud som skapade universum så har jag redan tagit det klivet då och då känns inte det här så märkvärdigt för mig längre?

20:57
Just det, men det är ju en ganska bra förklaring liksom kring de sakerna där. Det är så man får ihop det liksom. Och Gud står ju utanför tid och rum så han kan i princip. Gud är ju allsmäktig, han kan göra vad han vill när han vill och ingripa liksom in in i vår historia och göra det här övernaturliga om han känner för det exakta.

21:17
Våran natur är väldigt regelbunden och när vetenskapen forskade i naturen och forskaren utifrån regelbundenheten som finns i naturen. Men precis som du säger så kan ju bestämma sig för att nu vill göra något annorlunda och då kan det bli människor som man har skapat som är så små så att de hade du förresten, jag glömde säga att just den här grejen får du inte göra nu. Som att det är.

21:38
Exakt.

21:39
Som att.

21:39
Du håller dig.

21:42
Inom ramarna.

21:45
Det

funkar verkligen i praktiken och i tron och i livet. Liksom det här med tro och vetenskap liksom går det ihop? För vissa tycker ju då att de motsäger varandra. Det har du ju ändå sagt, hur du får ihop det liksom. Men men ändå. Om vi pratar lite mer kring det så får vi verkligen ihop det eller är det bara en naiv tro liksom?

22:08
Och då skulle jag vilja säga så här att jag tror att väldigt många människor

undviker att bli troende helt i onödan. Och väldigt många kristna, speciellt unga människor men också äldre kristna personer tappar sin tro helt i onödan just på grund av att det målas upp en konflikt mellan vetenskap och tro. För det finns vissa saker som vetenskap redan har kommit fram till som faktiskt styrker tron och många sådana saker. Vi ska gå igenom några av dem i kommande avsnitt, men det finns också vissa saker inom vetenskapen som vi faktiskt har inte fått det 100 % bekräftat. Lite kring det här är liksom samma story kring som det hade med dinosaurierna, utan vi säger att vi vet saker, men i själva verket vet vi inte. Så vetenskapen idag vet inte var livet kommer ifrån nu. Vetenskapen idag vet inte var materian och naturlagarna och allt det som Big Bang uppstod ifrån vad det kommer ifrån. Båda de här berättar vad var universumet, hur universum har utvecklats och hur livet har utvecklats men inte var det kommer ifrån. Och det är där Bibeln kommer in i bilden och säger hej, men vi vet, vi tror att det är allt eller inte. Vi tror att Bibeln säger inte vi tror utan jag säger vi tror. Men Bibeln säger det är en en är en, en Gud som är utanför tid och rum som är före allting som inte är skapat själv. Vi ska gå in på de detaljerna, vad de betyder för någonting.

Vetenskap och tro är inte emot varandra och när de är emot varandra så skulle jag vilja säga så här. Då är det då är det för att det är liksom vissa saker som som som begränsar tre faktorer som begränsar hur vi närmar oss Bibeln och hur vi närmar oss vetenskapen och de tre sakerna har med människan att göra just och den ena saken är människans ofelbarhet, alltså två jag kan göra fel. En sån sak är att vissa saker i Bibeln har tolkats om vissa saker i vetenskapen har reviderats. Vissa saker var vi helt hundra på saker på. Så här är det till exempel om universum är evig eller inte är det ska vi prata om i nästa avsnitt eftersom att jag säger det hela tiden.

24:25
Men det blir det mycket smått och gott som väntar oss.

24:27
Där så att vetenskapen har har ändrats. Och det för att människan är ofelbar och kan göra fel och kan tro och tänka fel. Det andra är att människan är begränsad, att vi lever i tiden vi lever i rummet. Vi var inte vi. Ingen av oss levde för 13 miljarder år sedan och ingen av oss levde. När det sägs att den här soppan fanns där, den första, liksom det är något, fanns det också något vi kom att prata om. Så vi begränsar begränsade på det sättet. Vi är små, vi har begränsad kunskap Och det tredje, det är människans fördomar. Än en gång det här med att vi kommer in med ett bagage så att om jag till exempel ska,

om jag ska, om jag får höra att apor och människor är de är så lika varandra, så kan en artist säga att är man det för att människan har utvecklats från apan. Men en kristen kan då säga ja men fast det där är ju för att det är samma hjärna bakom båda är det samma.

25:29
Konstig skapare bakom båda.

25:31
Precis samma skapare bakom och det är därför de liknar varandra. Så att beroende på vad vi har med oss in, så som just det, så att när de handlar vetenskap och bibeln inte går ihop så är det antingen för att vetenskapen helt enkelt har fel eller att vi tolkar Bibeln fel och att vi för att det har vi faktiskt gjort, att vi har omtolka vissa saker. Och det är just det. Och det är inte för att det är inte för att vi försöker blidka vetenskapen utan bara fast vi gjorde en av sakerna vi gjorde en rätt, ett antagande som faktiskt inte stämmer och vi läst in saker som inte står där.

26:08
Så en av de sakerna som jag tänker direkt på där som som kan vara lite där kring bibeln och bibel synen. Liksom att Bibeln är ju inte till exempel en vetenskaps bok och vi kan inte behandla den som en vetenskaps bok liksom.

26:21
Exakt, det där var en jättebra poäng och det där är någonting som man verkligen måste ta med sig, att jag kan inte gå till de första kapitlen i Bibeln som beskriver skapelsen och tänka att det är en vetenskaps bok som kommer ut på molekylnivå och liksom atomnivå berätta för mig hur universum kom till och så vidare. Utan Bibelns uppgift är framför allt inte att tala om hur det gick till, utan vem som står bakom den. Sen har Gud lagt ledtrådar i naturen. Han har liksom gett oss lite hintar och så och så och så får våran nyfikenhet göra att vi kommer närmare och närmare. Hur kan det ha kommit till? Och det kan vara så att vi aldrig får veta exakt hur det gick till någonsin på miljoner år utan att det får förbli liksom. Ett mysterium som som ligger hos Gud just på grund av att vi är begränsade och vi vet väldigt lite.

27:12
Men är det inte lite så med vetenskapen att den liksom på något sätt har en förutsättning i att allt ser ut så som det gör idag? Liksom att man har det som en utgångspunkt när man liksom landar i vissa.

27:27
Svar Ja, men det är en av de här fördomarna då att att när vi tittar på Big Bang teorin och evolutionsteorin så förväntar vi oss och utgår ifrån att världen har sett ut som den har. Gör som den har gjort i flera miljoner år. Ingenting har någonsin förändrats under flera miljoner år utan det har bara varit en liksom en kontinuitet från början till slut. Och om det är så, ja då funkar de här matematiska formlerna som som vi har kommit för. För teorin är i princip en matematisk formel. Vi har räknat ut hur det måste ha varit och hur lång tid det har tagit. Vi vet inte faktiskt att det var 13 miljarder år utan det var en matematisk formel och nu blir det lite överkurs här kanske. Men jag kan ge ett tankeexperiment och det är att Bibeln säger ju att i begynnelsen så skapade Gud världen och sen så skapade han Adam och Eva. Och när Gud skapade Adam och Eva så andades han livs anda i dem och så börjar de leva. Och han skapade ju inte Adam och Eva som bäbisar, nej, som sedan växte och lärde sig gå och äta och prata och så vidare. Utan han skapade Adam och Eva som fullvuxna människor. Och skulle du och jag varit med när Adam och Eva skapades och träffa dem alla? Vi går ute i naturen och så stötte vi på de här människorna. Då skulle vi tro att om vi säger att Gud skapade dem som 25 åringar då, vilken tanke! Då skulle vi tro att även de här människorna har levt i cirka 20 år. Så de är 20 år gamla och de har en tjugoårig historia. Men i själva verket så har de inte en tjugoårig historia. Det verkar som att de är 20 år gamla, men de är bara en dag gamla för vi såg dem dagen efter att de skapades. Pinfärska från ugnen kan man säga. Och på samma sätt skulle det kunna vara med våra i vårt universum att Gud skapade det i ett enda nu. Och det kan verka som att det är flera miljarder år, men Gud kan ha skapat det för bara 1 miljon år, 10 000 år eller vad det nu kan vara. Och så kan det verka mycket äldre ut än vad det är.

29:32
Precis. Det är ju så intressant och det är så bra att vi lyfte just det här ämnet och pratar kring det. För jag har genom genom åren mött liksom just med om man pratar om de kristna, att de är det med har träffat på kristna som är rädda liksom på något sätt för att vetenskapen en dag ska nästintill avslöja att Gud inte finns, Att allt det du har byggt ditt liv på och allt det du har känt det till att det existerar inte det, inte en sanning. Men Gud finns inte och vi har kommit fram till ett, två, tre och det känns ju liksom på något sätt lite sorgligt över att man ska gå runt och känna den rädslan. Och så vågar man nästan inte ta på just de här frågorna för att man är rädd för att det ska upptäckas någonting. Om jag sätter mig in i detta.

30:17
Jag Jag var livrädd alltså när jag var ateist och sedan blev kristen och sedan ville sedan liksom fördjupa mig i Varför blev jag ateist? Och vad säger vetenskapen egentligen? Så var jag livrädd för att jag skulle upptäcka som kristen att jag skulle upptäcka att vetenskapen har kommit fram till någonting Ännu 01:01 bevis på att Gud inte finns och ett bevis på att allt det som står i Bibeln är fel. Men ju mer jag studerat det, desto mer jag kommit fram till att det är precis tvärt om. Alltså att vetenskapen för varje nytt rön man gör för varje ny upptäckt man gör, så stärker det mer och mer den bibliska berättelsen. Och det är någonting som man kan tänka över saker om. Men det är precis det vi kommer att prata om i de två kommande avsnitten.

31:01
Och det är ganska häftigt. Just det här att se att troende faktiskt kan sätta sig in i detta och gå in i vetenskapen och veta om att det bekräftar saker och ting precis som du säger. Men för att om man tittar på kyrkans historia så levde kyrkan nära just det vetenskapliga, alltså kyrkan som startade idén med just universitet. Och det är inte många som vet om det där. Och idag så kan jag tycka ibland att det kan finnas lite fördomar kring att men nu är vi så lärda och vi är så intellektuella och liksom att den kristna tron har ingenting med det där att göra. Bort med det där och det är liksom det värt och det är ganska häftigt tycker jag. Just att kyrkan är den som har startat just den idén.

31:39
Alltså är det exakt så som du säger. Det var faktiskt kyrkan som startade hela idén med universitet och de flesta universitet i världen som finns idag har en kristen historia.

31:49
Det är häftigt.

31:51
Och det måste man ta med sig sen. Sedan så har de här universiteten diversifierat sig så att det kommer in människor från andra religioner och så vidare och då kan vi inte koppla det med en speciell religion längre och därför så måste vi göra det lite mer neutralt medans vissa universitet faktiskt fortfarande har en väldigt kristen identitet och många vetenskapsmän i dag är kristna. Många vetenskapsmän historiskt har varit kristna och det var faktiskt det som gjorde att liksom

människors nyfikenhet på naturen kommer från människors tro på Gud för att man tänkte så. Alltså. Det var tidigare en ganska enkel tanke egentligen. Det var att vi tror på en Gud som har skapat allting och vi vill lära känna den här guden bättre. Då kan vi lära känna den här guden genom att utforska det som den här guden har skapat, genom att utforska naturen, genom att titta i våran biologi och ute i rymden och utforska liksom hela våran historia och så vidare. Då kan vi lära oss mer om vem Gud är. Och det var det som inspirerade de första vetenskapsmännen och kvinnorna att lära sig mer om naturen. Det var ju så att vi vill lära oss mer om Gud och det är 01:01 bra sätt att göra det på då och lära oss om skapelsen.

33:04
Och det är ganska häftigt, för det finns en snarlik bibeltext kring just det här i Bibeln, i Nya Testamentet, i Romarbrevet kapitel ett och vers 20 så står det ju precis det som du pratar om hemma där.

33:17
Och har man en bibel förberedd så kan man bläddra fram till till det. Romarbrevet ligger precis efter de fyra evangelierna och sedan efter Apostlagärningarna och sen kommer Romarbrevet.

33:28
Exakt.

33:29
Kapitel 01:20.

33:32
Så står det så här. Ända sedan världens skapelse har man kunnat se hans osynliga egenskaper, hans oändliga makt och hans gudomlighet i hans verk, och därför finns det ingen ursäkt för dem. Just det här som du säger, att om vi utforskar skapelsen så bör det vittna om att det finns en skapare liksom, och det bör föra oss närmre en sanning.

33:54
Exakt. Och precis, det fanns en hunger efter Gud och då blev det liksom en hunger efter att lära sig om skapelsen som Gud har har skapat och en gång många av de stora namnen i historien som vi känner alla de var. Många av dem var kristna, de flesta av dem var kristna. Vi kan prata om Johannes Kepler som var astronom, Galileo Galilei också astronom. Han kan mycket om det vi vet idag kommer just från från honom. Isaac Newton är gravitationen. Kom igen liksom. Utan gravitationen kunskap om gravitationen så hade vi så mycket hade hade inte varit som det är idag. Och Isaac utan var en matematiker och kristen då vi har Blaise Pascal som gjorde den första kalkylatorn som ses då som världens första dator redan på 1600-talet långt innan Apple, Lisa och Mac och Windows. De första var versioner, vad de nu hette och alla den här människan. Som sagt, de var kristna och de hade en enda längtan efter att lära känna Gud bättre. Och så då så. Därför var det självklart att jag gör det här för att jag ska upptäcka Gud i naturen. Inte. Och det fanns ingen rädsla hos dem att nu när vi forskar i naturen så kommer vi upptäcka att Gud inte finns utan precis tvärtom. De förväntade sig att de skulle hitta Gud i naturen.

35:17
Det fanns ingen rädsla liksom att utforska det som Gud har skapat.

35:20
Så precis om de senaste hundra åren då jag Men det var på 1600-talet och det var då och nu har det ändrats. Nu vet vi bättre. Upplysningstiden, 1700-talet blablabla. Men om vi bara tittar på våran tid så skulle jag. Jag brukar ställa när vi håller den här grundkursen fysik. Det har vi gjort också. Så brukar jag ställa av alla de nobelpristagarna som har existerat under 1900-talet, alltså i modern tid och från är liksom år 1900 år 1900-talet till år 2000. Hur många av dem tror du är kristen? Brukar ställa. Nu vet ju du, svarade jag istället för att ställa den till dig som lyssnar. Hur många tror du av dem är? Kristna? Och de brukar säga att det är 20 % och så. Så jag tror det är mycket mycket mycket mer. 30 % 40 %. Och så blir det budgivning tills vi kommer upp i

65,4 %.

36:18
Är det häftigt?

36:19
65,4 % av alla nobelpristagare i är alla de här ämnena som är eller kategorierna var kristna, 10 % var judar, alltså också

troende troende och bara 10 % var ateister. Jag säger inte att kristna är smartare än ateister, det inte det jag säger och det finns liksom ingen korrelation. Om du är ateist eller kristen så är du antingen smart eller dummare utan det är helt individuellt efter personen. Men jag säger att det här är bara ett bevis på att kristna aldrig varit rädda för vetenskap, utan tvärtom deras tro har drivit dem till att forska och lära sig mer om den här skapelsen.

36:56
Ja, alltså det är grymt! Det är jättekul att höra tycker jag såklart, för jag är super partisk känns det som. Men men, det finns ändå en myt som cirkulerar runt som vore najs att kunna liksom antingen bekräfta den eller ta hål på den och så vidare. Just att man ens vi lägger upp det här att man var så intresserad av den. Men om de troende var intresserade av att utforska och så vidare liksom och man är inte främmande för det, så finns det en myt om att kyrkan trodde att jorden var platt och det får en en och blir lite mig. Så kom igen nu, du vet, nu är det sant. Är det en myt? Är det liksom en sanning? Hur ska man liksom? Kan vi prata om det? Elefanten i rummet.

37:39
Jag är precis där, men det här är ganska så kontroversiellt om man säger så. Alltså kyrkan. Det finns vissa saker som kyrkan har trott som har varit fel, men det betyder inte att Bibeln har fel, utan en gång. Vi har tolkat Bibeln på ett sätt för att det var den kunskapen vi hade runt omkring oss och vi försökte få ihop Bibeln med det som finns runt omkring oss och då tänkte vi på ett speciellt sätt. En av de sakerna med det var att tanken om att jorden var liksom i centrum av universum, Det fanns delar kyrka som någon som trodde det och till slut så bara kom vi fram till att när. Men så är det inte. Jag tror att det var Galileo Galilei som kom på det, men jag inte helt säker och då fick man omvärdera. Men just den här grejen med att kyrkan trodde att jorden var platt, det är det. Det är en myt. Det har aldrig varit så att det kan ha funnits några, typ 05:06 personer någonstans i historien som hade som var kristna som trodde det. Men det har aldrig varit att kyrkan och kristna generellt tror det här. Redan redan på nollnolltalet så förstod man att jorden nog inte var helt platt. Man kunde göra vissa beräkningar och och den här myten faktiskt. Det är inte så lite. Det här ska man ha med sig, att det finns krafter som inte vill kyrkan ska, som är att kristendomen ska existera utan man motarbetar kyrkan. Och du kan googla det här själv och du kan läsa just det, ditt eget kötts liv. Det är platt och så kommer du få massa artiklar om det. Hur de var vetenskapsmän på 1800-talet bland annat, som skrev böcker och spred den här myten som aldrig har existerat. Och i dag vet vi att det här är en myt. Så det här är som illasinnade vetenskapsmän som inte vill att kristendomen ska finnas och då försökte man få bort den genom att visa kolla hur dumma, dumma kristna.

39:31
Skönt att få en tydlighet kring den frågan, för det kan ju vara så att det florerar än i dag bland vissa vet, myter är ganska dumt, men de kan leva länge. Men som vi sa tidigare, där i början av liksom i just det här avsnittet så nämnde jag det att men det finns ju kristna som kanske är rädda för att vetenskapen ska avslöja där att Gud inte finns. Och det vi har landat i nu efter bara har pratat i 30 40 minuter. Som jag pratat så är det precis tvärtom att vetenskapen faktiskt bekräftar hela tiden eller ofta det som Bibeln säger. Och vi ska ju titta närmre på det här i de kommande avsnitten där vi ska prata om vad kommer livet ifrån och vem skapade universum. Och det här kommer vara så intressant oavsett om man älskar vetenskap eller tycker att det är viktigt att ha så kommer du få med dig så mycket så att vi liksom vi är taggade för att köra nästa avsnitt redan.

40:25
Eller ja, verkligen. Men då sätter vi punkt för det här avsnittet. Och som sagt finns det frågor, Ställ, ställer frågorna och sprid gärna den här podden. Den här grundkursen till människor omkring dig för att det kan vara bra för dem och veta om de här sakerna som vi pratat om nu och som vi kommer prata om i kommande avsnitt. Riktigt kul att lyssna när vi hörs igen om en vecka.

Alla avsnitt